Auta ničí dlažbu u Mlýnské kolonády, Karlovy Vary chtějí blokovat vjezd

Reportáž: Vary chtějí pro auta zamknout Mlýnské nábřeží (zdroj: ČT24)

Karlovarská radnice instaluje výsuvné zábrany před vjezdem na Mlýnské nábřeží u říčky Teplá. Město tak chce zamezit vjezdu aut, která ničí dlažbu v samém centru lázeňské zóny. Nově by na nábřeží směly jen složky záchranného systému a městské organizace.

Mlýnské nábřeží s Mlýnskou kolonádou patří mezi nejznámější turistické lokality lázeňského města. Jenže auta, která přes zákaz na prostranství vjíždějí, poškozují dlažbu. Svojí vahou lámou velké dlaždice a poškozují spárování malých kostek, které vyplňují vzor dlažby. Město letos vyčlenilo 1,5 milionu korun na její opravu.

„Dlouhodobě čelíme prohřeškům, kdy automobily vjíždí proti zákazu na území před Mlýnskou kolonádu a Lázně III, a to jak v noci, tak i ojediněle ve dne. Chceme zpracovat projekt na fyzické zamezení vjezdu. Budou to výsuvné sloupky, které zabrání automobilové dopravě, ale budou moci být spuštěny v případě zásahu nebo pro potřebu správy kolonád,“ řekl primátor Petr Kulhánek (KOA).

Hotovo může být na přelomu roku

Výsuvné sloupky by podle představ města měly být řízeny ovladačem, který by měli k dispozici jen uživatelé schválení městem. Projekt chce město zpracovat ještě v létě, vlastní sloupky by se tak mohly instalovat ještě letos nebo na počátku příštího roku.

Pro provozy na rušné lázeňské třídě by městské opatření nemuselo způsobovat problém v zásobování, protože všechny podniky – s výjimkou malých stánků – mají možnost dopravní obsluhy z okolních ulic.