V sobotu hrozí hlavně v Čechách silný vítr, v noci na pondělí se objeví přízemní mrazíky

V sobotu přejde přes Česko výrazná studená fronta, která ukončí mimořádně teplé říjnové počasí. Před frontou bude zejména v západní polovině republiky sílit vítr, který může v nárazech foukat rychlostí okolo sedmdesáti kilometrů za hodinu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí pro Čechy s výjimkou severozápadu a pro Kraj Vysočina. Meteorologové současně upozornili, že v noci na pondělí se zřejmě začnou objevovat přízemní mrazíky.

Ještě v pátek se podle meteorologů budou teploty pohybovat kolem letních teplot. „Čeká nás další teplý den. Teploty vystoupí většinou na 21 až 25 °C. Na jižní Moravě může být někde i trochu tepleji. Naopak o něco chladněji bude zejména na severu a severovýchodě území. Také zítra stihnou před příchodem výrazné studené fronty teploty na mnoha místech překročit 20 °C,“ uvedli na síti X.

Očekávané teploty v Česku v pátek 13.10.
Zdroj: ČHMÚ

V sobotu teploty v Česku ještě vystoupají na 17 až 22 stupňů, na jihovýchodě i na letních 25 stupňů Celsia. Od severozápadu bude ale přibývat oblačnost, začne pršet, ojediněle se mohou objevit i bouřky.

„Přes naše území bude během soboty 14. října přes den přecházet výrazná studená fronta od severozápadu. Před frontou bude zesilovat jihozápadní vítr na čerstvý, při jejím přechodu se změní na severozápadní a potom začne slábnout. Nejsilnější nárazy větru pravděpodobně místy dosáhnou až 70 kilometrů v hodině,“ uvedli meteorologové.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

V neděli se přeháňky objeví na většině území, teploty skokově spadnou na 9 až 13 stupňů, na jižní Moravě bude tepleji, kolem 15 stupňů Celsia. Nad devět set metrů nad mořem může podle meteorologů i sněžit. Ani příští týden nejvyšší teploty podle současné předpovědi nepřekročí 13 stupňů.