Po týdnu „zápasu“ na české koruně vede ČNB nad spekulanty 1:0

Ve čtvrtek uplynul týden od doby, kdy Česká národní banka uvolnila kurz koruny k euru a přestala bránit hranici 27 CZK/ EUR. Na hluboké závěry a počítání zisků a ztrát je ještě velmi brzy, ale i tak stojí za to udělat si malý přehled v rámci úvodních minut prvního poločasu souboje ČNB se spekulanty a ostatními investory. Česká koruna se v prvních dnech volného obchodování relativně rychle pokusila otestovat trpělivost centrálních bankéřů i spekulantů snahou atakovat první výraznější technickou hranici 26,50 CZ/ EUR, ale neúspěšně.

Za několika rychlými, prudkými oslabeními koruny od této hranice stojí s velkou pravděpodobností buď spekulanti, anebo samotná centrální banka, případně jejich kombinace. Pokud by šlo o spekulanty, tak by to znamenalo, že jsou ochotni uzavírat i malé zisky a mohlo by to snížit šance, že se dočkáme nějakého výraznějšího trendu posilování koruny.

Pokud za prudkými pohyby směrem k oslabení koruny včera ovšem stála centrální banka, tak by to znamenalo, že její rétorika ohledně velmi širokého mantinelu možného dalšího neoficiálního intervenování byla provedena pouze s cílem zmírnit tu největší počáteční volatilitu bezprostředně po oznámení exitu ČNB. Po pozdějším prohlášení guvernéra Jiřího Rusnoka, že roční posilování koruny o jedno až 1,5 procenta ročně by pro ekonomiku neměl být problém, v kombinaci s možnými skrytými intervencemi na trhu, se spíše zdá, že ČNB má naopak mantinel neoficiálních intervencí minimálně krátkodobě nastaven velmi úzce. A to někde na hranici 26,50 CZK, tedy cca dvě procenta od původního pevného kurzu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud by tyto úvahy byly pravdivé, tak se ČNB pravděpodobně snaží o velmi mírné posilování koruny, výrazně mírnější, než jaké jsou představy trhu a zejména spekulantů. Konec konců, historicky je běžné, že centrální banky po uvolnění pevného kurzu postupně rozšiřují pásmo obchodování a začínají na mantinelech řádově několika málo procent. ČNB může pásmo dle situace časem rozšířit.

Pokud by takto malé posílení koruny trvalo, byla by to velmi špatná zpráva pro spekulanty. Čas bude postupně ukusovat z jejich forwardových pozic hodnotu v případě, že se aktuální spotový kurz a úrokový diferenciál nebude příliš měnit.

Na to hodnotit úspěch ČNB je ještě brzy, ale zatím to vypadá, že nad spekulanty vítězí 1:0.

Martin Vlček působí jako analytik společnosti BH Securities. Předtím pracoval pro americký investorský server SeekingAlpha.com a působil také 13 let v produktovém managementu ve start-upech a korporacích. Je držitelem prvního stupně americké zkoušky pro analytiky CFA (Chartered financial analyst). K jeho oblíbeným investičním tématům patří zejména americké akcie, volatilita, opce, komodity (zejména ropa, zemní plyn a zlato) a měny.

Martin Vlček
Zdroj: Martin Vlček