Australské vánoční barbecue

Soudě dle prostoru v místních médiích hýbe v posledních dnech Austrálií Kodaňský summit, zkrvavený Silvio Berlusconi a nová čísla o Tigeru Woodsovi. Ale já teď nebudu psát o aktivistech, kteří v Sydney vylezli na Operu, a nechám odpočívat i zmíněné pány. Chci se zmínit o činnosti daleko banálnější a všednější, a to je jídlo. Hlavně o barbecue (terminologie používá i slova barbeque, bbq, barbie, atd). Protože kdo se nezúčastní alespoň dvakrát do měsíce „barbie“, jako by ani nebyl Australanem.

Grilování masa je rozšířené po celém světě, ale v Austrálii ho povýšili na národní sport. Zahradní gril, na kterém si můžete připravit maso, ale třeba i zeleninu a vlastně cokoliv dle chuti, máte možná také doma. V současné době odpočívá někde ve sklepě nebo v garáži. U protinožců naopak letní sezona nabírá obrátky a s ní i sezona grilování.

A ono je to i celkem jednoduché. Na veřejných místech, nejčastěji na plážích a v parcích, máte k dispozici speciální grilovací stoly, které můžete volně používat. Slovo volně zdůrazňuji, protože v dnešní době, kdy se platí za všechno a všude, to je zajímavá rarita. Stačí zmáčknout tlačítko a nerezový plát začne žhnout. Vy potřebujete jen maso, případně alobal a olej. Několikrát jsem se bbq zúčastnil a krom překvapení, že „je to zadarmo“, jsem žasnul, v jakém „zdravotním stavu“ jsou grilovací stoly. Totiž ve výborném. V našich evropských končinách bych několik týdnů po instalaci očekával „alespoň“ graffiti, pokud by stůl vůbec fungoval a nebyl zničen a rozkraden. Přitom Australané na mě nepůsobí zrovna pořádným dojmem. Ale co jsem viděl, bbq-stůl si po sobě umyjí, a aniž by se štítili, můžou ho používat další zájemci.

Je to vskutku dobrá kombinace, jak strávit volný den. Zajít si na pláž, v poledne s přáteli něco ogrilovat. Všechno má ale i svá úskalí. V supermarketech prodávají speciálně upravené párky určené ke grilování, ale jejich kvalita, a to jsme se shodli napříč Evropou i dalšími kontinenty, je dost chabá. Mimochodem, na co si stěžuje prakticky každý turista, je i místní chleba. Velká většina „chlebové nabídky“ se sestává z něčeho, co připomíná měkký molitan v podobě nakrájených toastů. Dají se najít i chleby, které se blíží evropským, ale zdaleka ne všude a většinou za dost draho.

Člověk vůbec potřebuje čas, aby si zvyknul na místní kulinářskou kulturu. Kromě bbq marně hledám něco typického z australské kuchyně. Klokaní maso nepočítám, jelikož ho většina místních jakožto svůj národní symbol nejí. Já jsem ho jako každý turista z povinnosti zkusil. Připomíná tužší hovězí, ale více mě uchvátil klokan ve volné přírodě než na talíři.

Stravovací návyky místních se blíží těm americkým. Mám na mysli hlavně život ve velkých městech na pobřeží, protože „outback“ (vnitrozemí, kde je jen buš a poušť) je totálně jiný. Zpět do města, fast-food na každém rohu a pro pracující také tzv. food courts – taková kombinace závodní jídelny a stánků s rychlým občerstvením. Člověk si může většinou vybrat z více jak deseti různých kiosků, na co má chuť. Něco podobného se rozšířilo i ve velkých českých obchodních domech, Australané se tak stravují pravidelně. Opět dominují obchody s „burgery“, tureckými „kebaby“ či jinak naplněné housky a wrapy. Vzhledem k internacionálnímu složení Austrálie ale nechybí většinou ani indický koutek, pálivá jídla z Thajska a Koreje, čínské nudle, japonská rýže a samozřejmě sushi, které je v porovnání s ČR neuvěřitelně levné. Vše přizpůsobené místním poměrům, tzn. více tuku, více koření, více omáčky. Food courts jsou otevřené pouze v době oběda, kdy se tam navalí stovky lidí z kanceláří přilehlých mrakodrapů. Každodenní stravování v podobných vývařovnách nepatří k nejzdravějším, a i když si místní oblíbili návštěvy posiloven, australská obezita v celosvětovém žebříčku rychle stoupá.

Na co je Austrálie bohatá, je nabídka ryb a „mořských potvor“. Namátkou jsem se zkusil zeptat i na kapra. Přece jen Vánoce jsou za dveřmi a štědrovečerní tradici bych rád dodržel i tady. Zatím ale pátrám bez úspěchu. Spolubydlící z Maďarska, který žije v Sydney přes 20 let, mě informoval, že některé rybí trhy přijímají objednávky na kapry, běžně tuto rybu ale neprodávají. Pro místní prý není moc chutná, jsou zvyklí na své lososy, baramundi, chobotnice či garnáty. Takže to vypadá, že na kapra si nechám zajít chuť a místo sváteční večeře uspořádáme s kamarády barbecue. Protože jak jsem se tu několikrát přesvědčil, vy se musíte přizpůsobit Austrálii, naopak to prostě nefunguje.

  • Grilovací stůl určený k barbecue autor: Vlastimil Vlášek, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1305/130499.jpg
  • Fast-food na každém rohu autor: Vlastimil Vlášek, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1306/130505.jpg
  • Australie je bohatá na nabídku ryb autor: Vlastimil Vlášek, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1306/130506.jpg

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Názory

Nikdy jsme nebyli blíž příměří, míní Vondráček. Podle Sokola u Rusů vůle není

Předseda zahraničního výboru sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda výboru pro evropské záležitosti Petr Sokol (ODS) debatovali v Událostech, komentářích o jednáních o míru na Ukrajině. Podle Vondráčka Rusko vyjednává z pozice síly a svých maximálních požadavků. Sokol poznamenal, že Rusko může zastavit válečné operace kdykoli, kdyby chtělo. Oba diskutující také vyjádřili svůj názor na Visegrádskou skupinu (V4). Moderovala Barbora Kroužková.
4. 12. 2025

Nejsme v dobré době, Evropa se naštěstí dokázala semknout, myslí si Pánek

Po světě je poměrně dost velkých konfliktů, které mohou podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka ovlivnit celkovou situaci, a není dobré je podcenit. Nemyslí si ale, že se blíží světový konflikt. Prudká eskalace napětí mezi Izraelem a Hamásem neodsunula do pozadí ruskou agresi na Ukrajině, míní Pánek, který byl hostem Interview ČT24.
20. 10. 2023

Zbytečně kriminalizujeme uživatele psychoaktivních látek, říká Mravčík. Frydrych se obává dopadů nové legislativy

Prohibice psychoaktivních látek zbytečně kriminalizuje uživatele, řekl v Událostech, komentářích vědecký poradce Národního koordinátora pro protidrogovou politiku Viktor Mravčík. Cílem nové právní úpravy pro tyto látky je podle něj vytvořit jasný, regulovaný a legální prostor. Zavádíme tady novou závislostní kategorii, které dáváme komerční rozměr, varuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.
9. 8. 2023

Česká armáda potřebuje další modernizaci, ne povinnou vojnu, shodli se poslanci

Českou armádu posílí americké vrtulníky, první z nich již ze Spojených států dovezl transportní letoun. „Je to technologicky obrovský krok vpřed,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý náčelník generálního štábu a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý. S potřebou modernizace souhlasí také předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) a místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO). Shodli se i na tom, že pro Českou republiku by naopak nebylo vhodné zavedení základní vojenské služby. O té hovořila také poslankyně a členka zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) v Interview ČT24.
28. 7. 2023

Pozor na fauly v rozpočtu, říká Kalousek. Schodek 295 miliard se nepodaří udržet, míní Pilný

Schválený schodek letošního rozpočtu ve výši 295 miliard korun je podle bývalých ministrů financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a Ivana Pilného těžko dosažitelný. V pololetí dosahoval deficit hodnoty 215,4 miliardy korun. Kalousek doufá, že se kabinet Petra Fialy (ODS) ještě o něco pokusí. Pilný je ale skeptický, vláda podle něj nepřináší řešení. Exministři o státním rozpočtu diskutovali v 90' ČT24.
4. 7. 2023

Dějiny se mají připomínat pomocí osudů a hodnot, ne v monstrózním hávu betonových pomníků, říká Kroupa

Konec druhé světové války by si měli lidé připomínat hlavně příběhy lidí, jejichž hlavní životní hodnotou byla svoboda, říká novinář a ředitel společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa. V kontextu války na Ukrajině podle něj oslavy výročí porážky nacistů i dnes připomínají, že svět může velice snadno zešílet a svět musí hledat cesty, jak tomu zabránit. O konci druhé světové války, válečných zločinech na Ukrajině a sovětských výkladech dějin hovořil v Interview ČT24.
8. 5. 2023

Společnost se radikalizuje. Česko je na tom však lépe než řada jiných zemí, míní bezpečnostní expert Mareš

Rusko podporuje aktivitu dezinformační scény v Česku, vyplývá to ze zprávy o extremismu za loňský rok, kterou schválila vláda. Dezinformace mají podle ní za cíl oslabovat stabilitu země. Bezpečnostní expert Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš v Událostech, komentářích řekl, že radikalizace společnosti je velká, Česko je však stále na tom lépe než řada jiných zemí. Podle právníka a účastníka protivládních demonstrací Ondřeje Dostála se některé případy za extremismus jenom označují.
4. 5. 2023

Nastal čas na plošné škrty, shodli se ekonomka Nerudová a exministr Kočárník

Srazit schodek státního rozpočtu o sedmdesát miliard korun považuje ekonomka Danuše Nerudová za málo ambiciózní cíl. Řekla to v Událostech, komentářích. Vládní koalice se po středečním více než šestihodinovém jednání přiblížila dohodě o úsporném balíčku na rok 2024. Ve čtvrtek to potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Konkrétní opatření ale neprozradil. Bývalý ministr financí Ivan Kočárník se domnívá, že je potřeba udělat plošné škrty. Ekonom Jan Švejnar vidí možnosti v zeštíhlení státní správy, daních z nemovitostí nebo progresivní dani.
28. 4. 2023
Načítání...