Dnes končí analogové vysílání ČT2 z Cukráku a Kleti

Praha – Dnes naposled mohou jihočeští a středočeští diváci sledovat analogově šířený druhý program České televize. Od 1. října naladí pouze digitální vysílání, pro které si musí pořídit tzv. set-top box nebo televizi, která umí digitální signál dekódovat sama. Analogovou ČT2 nenaladí zítra diváci, kteří přijímají její signál vzduchem z vysílačů na středočeském vrchu Cukrák a jihočeské Kleti. Diváci byli delší dobu informováni čtyřmi čtverci a textovou lištou, vloženými do vysílání z končících vysílačů.

Vysílač na Kleti pokrývá svým vysíláním na 49. kanálu Jihočeský kraj, Cukrák potom na 53. kanálu část Středočeského kraje a Prahy. Její obyvatelé mohou ale přijímat vysílání analogové ČT2 i nadále z vysílače na Žižkově. I v jeho vysílání ale diváci spatří čtverečky naznačující, že žižkovské vysílání nedigitální Dvojky skončí zanedlouho – v noci z 24. na 25. října. Původní vysílání ČT2 na 41. kanálu vystřídá digitální vysílání na 53. kanálu do 6 hodin ráno.

Po ukončení analogového vysílání ČT2 z Kleti a Cukráku zaplní uvolněný kmitočet tzv. digitální multiplex veřejné služby. Na něm naladí diváci digitální pozemní vysílání všech čtyř kanálů České televize – vedle ČT2 také ČT1, ČT24 a ČT4 Sport – a digitální vysílání Českého rozhlasu. „V Praze by to mělo znamenat, že divák, pokud měl již na Cukrák svoji anténu namířenou, nemusí s anténou hýbat, pouze znovu přeladí svůj set-top box,“ uvedl ředitel techniky České televize Rudolf Pop. Podobná změna čeká na konci října také vysílání z pražského Žižkova.

V Praze bude přechod Cukráku a Kleti na digitální vysílání znamenat zlepšení dosavadního pokrytí. To zároveň zajistilo Pražanům možnost ozkoušet si předem, zda jsou jejich zařízení v místech vhodných k přijmu digitálního signálu. Diváci v jižních Čechách jsou oproti nim v nevýhodě - budou muset počkat až na „ostrý“ začátek vysílání.

Do konce roku se ukončení analogového televizního vysílání dotkne zhruba čtvrtiny diváků. Digitální vysílání zachytí na konci roku 2008 celé tři pětiny domácností.

Další informace o digitalizaci vysílání České televize nabízí internetový speciál www.digict.cz, jsou také k nalezení na straně 650 teletextu ČT1, v časopisu ČT+ nebo na horké lince digitalizace Diváckého centra ČT (261 137 474). O digitalizaci informují také letáky distribuované do schránek a reklama zadaná Českou televizí do tisku a rozhlasu.

Pracoviště zpracování digitálního signálu ČT
Zdroj: ČT24