ČRo chystá od roku 2014 novou stanici pro mladé

Praha - Český rozhlas (ČRo) plánuje od roku 2014 spustit novou stanici pro mladé. Její projekt by měl být předložen radě ČRo do konce února příštího roku. Informoval o tom náměstek generálního ředitele pro program a vysílání ČRo Jan Menger. Generální ředitel Peter Duhan nyní připravuje transformaci rozhlasu, která mimo jiné počítá se zrušením některých ze současných 20 stanic ČRo. Stanice by měly být redukovány do pěti tematických okruhů.

Například do takzvaného Národního okruhu mají být do budoucna soustředěny všechny regionální stanice ČRo. „Národní okruh bude postaven na úplně jiné filozofii, na úplně jiných programových principech,“ podotkl Duhan.

Podle Duhana Českému rozhlasu v posledních letech paradoxně přibývaly stanice, zároveň klesal počet posluchačů. Podle informací, které zveřejnil ve čtvrtek, by ještě do konce letošního roku měla začít vysílat nová stanice zaměřená na mluvené slovo vzniklá ze zpravodajského Rádia Česko, jehož součástí by se měly stát digitální Leonardo a analyticko-publicistická stanice Český rozhlas 6.

„Stanice bez hudby, okruh, který je postaven sice částečně na zpravodajství, ale především na analytické publicistice,“ popsal Duhan. Jak se bude nová stanice jmenovat, není ještě rozhodnuto, prozatím má pracovní názvy SMS (Stanice mluveného slova) nebo Český rozhlas 5.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Stanic ČRo je podle generálního ředitele dnes příliš mnoho. Navíc cílí na podobné, vesměs starší posluchače. Do budoucna by proto rozhlas měl získat příznivce také mezi mladší generací. Vedení rozhlasu proto zvažuje i přejmenování jednotlivých stanic, rozhodnout se má na konci června.

Radiožurnál se měnit nebude, pouze posílí hudbu

Jisté zatím není ani to, že jméno zůstane Radiožurnálu. Ten ale jinak žádnou radikální změnou neprojde. Zpravodajství by na něm mělo ještě víc posílit, kvůli větší dynamice vysílání se ale zvažuje, jestli nebude vysílat více hudby. „V rámci centra vysílání vznikne hlavní hudební dramaturg, který samozřejmě bude dohlížet na hudbu na všech stanicích českého rozhlasu,“ podotkl náměstek pro program a vysílání Jan Menger.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Stanice ČRo:

  • ČRo 1 Radiožurnál
  • ČRo 2 Praha
  • ČRo 3 Vltava
  • ČRo 6
  • ČRo D-dur
  • Rádio Česko
  • Leonardo
  • Radio Wave

První čtyři stanice jsou celoplošné, další čtyři specializované. K tomu má ČRo také regionální vysílání a ČRo 7, který je šířen do zahraničí.

Český rozhlas v rámci připravované transformace sníží počet zaměstnanců o 15 až 20 procent ze současných zhruba 1 500. Propouštění vlastních lidí i externích pracovníků souvisí s chystaným omezením počtu rozhlasových stanic. Důvodem změn je hlavně pokles poslechovosti, ale také zaostávání za moderními trendy v médiích.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Součástí ohlášených změn je i vznik nových Programových center ČRo. Nově vzniklé Centrum zpravodajství, které zahájí zkušební provoz od 1. října, povede Tomáš Pancíř. Centrum vysílání má od 1. května řídit dosavadní šéf stanice ČRo Region Vysočina Ondřej Nováček. Další nové Centrum tvorby, které tvoří osm tvůrčích skupin, bude řídit Miroslav Dittrich. Všechna tři nová centra povede ředitel programu a vysílání Jan Menger, řádný provoz zahájí od 1. ledna 2013.