Bouře Herwart poprvé spustila na českém Facebooku Safety check

Silný vítr, který přinesla bouře Herwart, se stal důvodem, aby sociální síť Facebook vůbec poprvé v České republice aktivovala bezpečnostní službu Safety check. Ta se typicky spouští v oblastech postižených živelní katastrofou nebo terorismem.

Bouře si v Česku vyžádala dvě oběti, bez proudu během víkendu zanechala kolem 250 tisíc domácností, v osmi krajích platil kalamitní stav. Vichřice a spadané stromy výrazně narušily provoz na desítkách železničních tratí, hlavní koridor mezi Prahou a Moravou byl mimo provoz. Kvůli bouři zavíraly i zoologické zahrady.

Pokud dojde k události jako zemětřesení, tornádo, masová střelba nebo kolaps budovy, při kterém by mohli být v ohrožení lidé, globální agentura NC4 o události informuje Facebook.

Safety Check
Zdroj: Facebook

Pokud se v postiženém místě nachází velké množství osob, aktivuje se funkce Safety Check. Lidem, kteří používají Facebook a jsou v postižené oblasti, nebo těm, kteří se jindy v tomto místě často zdržují, přijde upozornění s výzvou, aby se označili jako „v bezpečí“. 

Lidé v oblasti mohou také postiženým skrze Safety Check nabídnout pomoc – ubytování, odvoz, oblečení nebo potraviny. Poprvé se funkce spustila v roce 2014, lidé sem hlásili nepálské zemětřesení nebo hurikán Patricia. Až do pařížských útoků v roce 2015 byla ale využívána jen pro živelní katastrofy.