BBC mění ředitele, Thompsona nahradí Entwistle

Londýn – Britská mediální společnost BBC změní svého ředitele. Stane se jim padesátiletý George Entwistle, který dosud vedl divizi BBC Vision. Rozhodla o tom rada veřejnoprávní BBC. Padesátiletý Entwistle nahradí Marka Thompsona, který vedl BBC od roku 2004 a odejde po olympijských hrách v Londýně.

Nového generálního ředitele vybírala rada BBC, dříve Rada guvernérů, jejímž šéfem je někdejší konzervativní politik a eurokomisař Chris Patten. Podle něj je „George tvůrčím vůdcem pro tvůrčí organizaci“. Hlavní prioritou nového ředitele bude příprava nové charty BBC, která stanoví způsob financování společnosti, její zaměření i způsob řízení. Platnost nynější charty vyprší v roce 2016.

Thompson je nejdéle sloužícím generálním ředitelem BBC od 70. let. Během jeho funkčního období zažila BBC několik kontroverzí, naposledy kolem televizních přenosů z oslav 60. výročí nástupu královny na trůn. Kromě toho se v posledních dvou letech musela potýkat s rozpočtovými škrty a propouštěním. Současně ale BBC měla v té době i řadu úspěšných pořadů a spustila oblíbený internetový program iPlayer, který umožňuje z Británie sledovat televizní a rozhlasové pořady on-line a pouštět si je také později do sedmi dnů od vysílání.

Telefonát Ivana Kytky k BBC (zdroj: ČT24)