Život v jednom kole? Kapela Please the Trees se novým albem postavila hektické době

Rozhovor s Václavem Havelkou z Please the Trees (zdroj: ČT24)

Nestíháme nestíhat, uvědomuje si kapela Please the Trees. Česká alternativní rocková skupina stále rychlejšímu kolotoči doby čelí novým albem Infinite Dance. A také tanečně-hudební inscenací The Watcher, která má s deskou společné téma. Autorské představení vzniklo z inspirativní spolupráce Please the Trees a tanečního souboru 420PEOPLE.

Na společném jevišti se hudebníci s tanečníky poprvé sešli zhruba před čtyřmi lety. „Divadlo Archa nás oslovilo ke spolupráci se 420PEOPLE, vůbec jsme nevěděli, o jaký soubor jde, přišlo nám to ale zajímavé a vlastně nás to mile překvapilo,“ podotýká k začátkům frontman kapely Václav Havelka.   

Vznikla tak tanečně-hudební fúze Best of, při níž výběr z tvorby tanečního souboru doprovázela živá hudba Please the Trees. Po zhruba čtyřletém společném hraní se rozhodli, že krokem dál je autorská inscenace The Watcher, která je podle Havelky poměrně logickým vyústěním stejného uměleckého naladění. Rovnými spolutvůrci je tak kapela i choreograf Václav Kuneš, zakladatel 420PEOPLE.

Ukázka ze zkoušky The Watcher (zdroj: ČT24)

Představení The Watcher uvedou v premiéře 11. září v pražském prostoru La Fabrika. Oním pozorovatelem v názvu je podle tvůrců člověk sám a jeho tělo, které je dokonalejší než všechny moderní technologie. Ovšem aby byl schopen vidět sám sebe z odstupu, potřebuje čas, na jehož nedostatek si v současné hektické době každý stěžuje. A když se mu vybije mobil, přestává existovat.

Tanec a témata inscenace se promítly i do nové nahrávky Please the Trees. Páté studiové album Infinite Dance vznikalo dva roky, z velké části v Americe. „I téma desky je mantrické, meditativní – přestože je tato deska rychlejší než naše předchozí tvorba, pestřejší – a lyricky nabádá, aby se člověk věnoval sobě samému, svému vnitřnímu světu,“ přibližuje novinku Václav Havelka.

Infinite Dance vychází 19. září, ve stejný den kapela album pokřtí na lodi Altenburg v pražských Holešovicích. V listopadu pak nové skladby představí naživo i zahraničnímu publiku. Please the Trees totiž budou provázet na dvoutýdenním evropském turné americkou kapelu Mudhoney.

„Musím se tetelit,“ říká o chystané koncertní šňůře Václav Havelka, „protože si vzpomínám, když jsem v patnácti viděl Mudhoney poprvé na MTV, v době, kdy žánr grunge naprosto válcoval celý svět a kapely jako Nirvana nebo Pearl Jam měnily hudební historii. Takže je pro nás splněný sen, že nás oslovili, i když musím přiznat, že po dlouholetém přátelství.“

Evropské koncerty začne Mudhoney s Please the Trees v nizozemském Groningenu, skončí v italském Miláně. Zastávka v Česku v plánu není.