Zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek

Zemřel Václav Šašek. Scenáristovi a dramaturgovi, který spolupracoval od 60. let až do minulého desetiletí téměř na šesti desítkách filmů mimo jiné s Milošem Formanem, Jurajem Herzem, Janem Svěrákem a řadou dalších režisérů, bylo 89 let.

Václav Šašek vystudoval literaturu, ale potom nastoupil na Barrandov do tvůrčí skupiny Šebor–Bor. Zprvu působil u filmů jako dramaturg, takto se podílel například na Formanových snímcích Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko, brzy začal také psát scénáře. Byl spoluautorem scénáře u Passerova Intimního osvětlení, napsal scénář pro Petrolejové lampy Juraje Herze a poté řadu dalších.

Vedle Formana, Passera a Herze spolupracoval Václav Šašek i s Jiřím Menzelem, Věrou Chytilovou nebo tvůrcem trilogie o rodině Homolkových Jaroslavem Papouškem, na níž se dramaturgicky podílel. Dramaturgem byl také u některých filmů Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka a později také u snímků Jana Svěráka.

Václav Šašek v pořadu Třistatřicettři (zdroj: ČT24)

V novém století se kromě Svěrákova Tmavomodrého světa a Vratných lahví jako dramaturg podepsal Václav Šašek také pod podobou Tobruku Václava Marhoula. Podílel se i na dalším Marhoulově filmu Nabarveném ptáčeti z roku 2019.