Zemřel režisér Anthony Minghella

Londýn - Ve věku 54 let zemřel filmový režisér Anthony Minghella, který se nejvíce proslavil oscarovým snímkem Anglický pacient. Úmrtí dnes potvrdila jeho agentka Judy Daishová. Další podrobnosti zatím nejsou známy.

Britský tvůrce dostal za Anglického pacienta v roce 1997 Oscara za režii. Milostný příběh z druhé světové války v hlavní roli s Ralphem Fiennesem a Francouzkou Juliette Binocheovou získal tehdy celkem devět Oscarů, včetně ceny za nejlepší film. 

Natočil také další úspěšné filmy jako Talentovaný pan Ripley, za který byl nominován na Oscara za scénář, a Návrat do Cold Mountain. Své nejslavnější snímky napsal podle známých literárních předloh Michaela Ondaatjeho (Anglický pacient), Patricie Highsmithové (Talentovaný pan Ripley) a Charlese Fraziera (Návrat do Cold Mountain). 

„Považoval se za spisovatele, který náhodou režíruje. Myslím, že to byla pravda,“ řekl jeho přítel, filmový producent David Puttnam televizi BBC. „Považoval se za vypravěče příběhů a jeho filmy jsou skvěle vyprávěné, nádherně natočené a nádherně zahrané.“ 

Minghella se narodil na britském ostrově Wight italským rodičům, kteří měli továrnu na zmrzlinu. Začínal jako editor televizních scénářů a psal také rozhlasové hry. U filmu debutoval jako režisér v roce 1990 romantickou komedií Opravdově, šíleně, hluboce. 

Minghella naposledy nafilmoval v Botswaně adaptaci detektivky Alexandra McCalla Smithe The No. 1 Ladies' Detective Agency (česky vyšla jako Vůně Kalahari), kterou bude BBC vysílat tento týden. Režisér byl od roku 2003 také předsedou Britského filmového institutu.