Zemřel hrdina filmu Hříšný tanec Patrick Swayze

Los Angeles – Protagonista romance Hříšný tanec, americký herec Patrick Swayze, v pondělí podlehl rakovině slinivky. Zemřel v okruhu své rodiny a přátel ve věku sedmapadesáti let. Zhoubnou nemoc Swayzemu lékaři diagnostikovali v lednu roku 2008 a předpověděli mu půl roku života. Herec ale neustával ve své práci, natáčel televizní seriál The Beast a spolu s manželkou připravoval knihu vzpomínek. „Jak si vypěstujete pozitivní přístup, když všechny statistiky tvrdí, že už jste mrtvý? Prostě jděte pracovat,“ řekl Swayze listu The New York Times loni v říjnu.

Ač je podle lékařů rakovina slinivky jednou z nejhorších forem této nemoci, Swayze odmítal brát při filmování prášky na bolest, aby neovlivnily jeho herecký výkon. Poté, co se dozvěděl, že zmíněnou nemoc přežije jen pět procent pacientů, přiznal, že má strach. „Tak to se vsaďte, je to jako cesta peklem. A to jsem viděl jenom jeho začátek,“ vyjádřil se.

Někdy strávil na place až dvanáct hodin a o víkendech chodil na chemoterapii. Za pět měsíců se z natáčení omluvil pouze na den a půl. „V Patrickovi se vzácně a krásně kombinovala čirá mužnost a mimořádný šarm,“ uvedla v reakci na hercovu smrt jeho partnerka z Hříšného tance, herečka Jennifer Greyová.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Swayze se objevil v mnoha filmových rolích

Patrick Swayze hrál v desítkách filmů. Vedle Hříšného tance mu přinesl slávu i romantický snímek Duch z roku 1990, kde si po jeho boku zahrála Demi Mooreová. Kromě toho se v osmdesátých letech objevil v několika vedlejších rolích, mimo jiné v Coppolově snímku Outsiders a v Rudém úsvitu. V posledních měsících svého života natáčel televizní seriál The Beast o veteránovi FBI. O práci na seriálu řekl, že hlavní postava tajného agenta mu sedne. „Jestliže opustím tuto zemi, chci opustit tuto zemi s tím, že budu vědět, že jsem zkusil něco vrátit a zkusil udělat něco užitečného,“ řekl. Spolu s manželkou připravoval knihu vzpomínek Ještě jeden tanec, která měla být i o jeho boji s nemocí.

Patrick, celým jménem Patrick Wayne Swayze, se narodil 18. srpna 1952 v Texasu. Byl synem známé tanečnice a choreografky Patsy Swayzeové, která vedla v Houstonu taneční školu. Patrik se od dětství věnoval pohybové průpravě. V jejím zdokonalování pokračoval posléze v New Yorku v Harknessově a Joffreyově baletních školách a jako člen souboru Eliota Felda. Za dvě filmové role byl jmenován na Zlatý glóbus. Šlo o filmy Ghost (Duch) a Dirty Dancing (Hříšný tanec).