Zeman stále v dobré náladě aneb Film o kampani, jakou svět neviděl

Praha - „Neustále v dobré náladě, neustále pozitivně komunikoval i s námi i s našimi kolegy, včetně různých narážek, které patří k jeho jazykové náladě. Nesmíte ale očekávat, že byste dostal odpověď přímo na svou otázku,“ popsal v Hyde Parku ČT24 Miloše Zemana autor dokumentu Hledá se prezident Tomáš Kudrna. Snímek natáčený nejen během Zemanovy předvolební kampaně se v kinech objeví dva týdny po inauguraci nového prezidenta.

Dokumentarista Tomáš Kudrna má mimo jiné na kontě snímek o výhodách politiků První mezi rovnými nebo dokument o opoziční smlouvě Vládneme, nerušit. Jeho poslední počin zachycuje naše první prezidentské volby - dramatické i humorné momenty z volebního zákulisí.

„Naší ambicí bylo udělat dokument, který, až se bude promítat za deset patnáct let, bude velice věrohodným, důstojným svědectvím doby, kdy jsme poprvé volili prezidenta přímo. Určité svědectví o procestu našeho hledání toho, jak má vypadat složka demokratického systému,“ přeje si Kudrna.

Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku. Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby. Během šesti měsíců se prý tvůrci stali „trpěnými svědky“, jimž se dařilo odbourat ostražitost kandidátů i jejich týmů.

Kudrna přiznává, že na některé záběry je pyšný. „Pár jich je i v traileru. V něm je třeba vidět, jak Miloš Zeman třese Janou Bobošíkovou poté, co rozvinul v diskusi, jaká je v ekonomických otázkách, přičemž až na konci myšlenky si všiml, že ona je součástí kruhu, ke kterému on promlouvá,“ uvedl příklad.

Nový český prezident prý patřil k těm méně otevřeným, zejména před druhým kolem volby, kdy štáb nerad pouštěl k zákulisním vyjednáváním. Přesto některé věci kamerám neunikly. „Kampaň stojí na tom, že si chystám něco, co řeknu v televizi, a často je to tak, že si to ani nemyslím. Několik takových příkladů jsme mohli sledovat,“ prozradil Kudrna s odkazem na spekulace (později potvrzené) o účasti Miroslava Šloufa, šedé eminence někdejší Zemanovy vlády, na Zemanově kampani. „Byly to výroky o tom, že určitě v žádném případě Miroslav Šlouf nespolupracuje ani s ním, ani s jeho týmem, což se pak ukázalo, že není tak docela pravda,“ podotkl režisér. Zeman prý ani neutajil (a asi ani nijak netajil) svou náklonnost k alkoholu.

Dokument Hledá se prezident, který vznikal s přispěním České televize, přijde do kin 21. března a, slibuje Tomáš Kudrna, ukáže „prezidentskou kampaň tak, jak ji zatím nikdo neviděl“.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)