Žádná pohádka. Opravy oddalují návrat Fillových obrazů na Peruc

Rekonstrukce zámku Peruc ještě neskončila (zdroj: ČT24)

Už měsíc by měl Ústecký kraj vystavovat obrazy kubistického malíře Emila Filly na zámku v Peruci. Jenže opravy, které začaly před dvěma lety, ještě neskončily. Navíc majiteli historické stavby nevyšel plán přenést do Peruce koncept ze zámku v Dětenicích, který láká návštěvníky na pohádkový areál.

Investora rekonstrukce a partnera majitelky zámku Pavla Ondráčka už opravy přišly na miliony korun. „Fasády a okna jsou nové, z osmdesáti procent jsme zámek zbavili dřevomorky,“ popisuje Ondráček změny na rokokovém zámku v centru městyse Peruc. 

V padesátých letech tu bydlel a maloval Emil Filla. Jeho kubistická díla zdobila jižní křídlo zámku, odkud bylo v roce 2011 několik obrazů ukradeno. Policie zloděje po měsíčním pátrání dopadla, Fillova díla, jež jsou ve vlastnictví Ústeckého kraje, ale na peruckém zámku k vidění nejsou z důvodu rekonstrukce výstavních prostor.

Spor o park

Majitelka zámku se zavázala, že opravy skončí do dvou let. Lhůta uplynula letos na konci června. „Ten termín nelze dodržet. I ve smlouvě bylo napsáno, že pokud se práce prodlouží, budeme informovat kraj, což jsme udělali,“ podotýká Pavel Ondráček.

„V tuto chvíli řešíme, jaké jsou možnosti a právní kroky,“ reaguje na zpoždění mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Rekonstrukci podle Pavla Ondráčka zkomplikovala obec, když mu neprodala vnější část zámeckého parku. „Park nebyl prodán, tím pádem investice padla, takže rekonstrukce se celkově zpozdila,“ vysvětluje.

„Třetina parku je zatížena předkupním právem původních anglických majitelů, a dokud se nevyřeší, prostě nemáme co prodávat,“ namítá starosta Peruce Radomír Bláha (Lidé Perucka).

obrázek
Zdroj: ČT24

Rekonstrukci podle investora také zkomplikoval špatně udělaný odpad právě z výstavní síně Emila Filly. „Ty odpady jdou do vnějších sklepů, které jsou z dvanáctého století,“ upřesnil Ondráček. Zatopené sklepy prý narušily statiku zámku, rekonstrukce proto zabere léta. Jestli ji bude ale i nadále financovat Pavel Ondráček, záleží na prodeji pozemků od obce.