V českém komiksu může mít superschopnosti každý, pokud za ně zaplatí

Události v kultuře: Nový komiks o superhrdinech (zdroj: ČT24)

Co jste ochotní obětovat za superschopnosti? Takovou otázku pokládá český komiks Supro: Hrdinové na dluh. Nový pohled na oblíbený žánr přináší Štěpánka Jislová, držitelka ceny Muriel. K tvorbě přizvala výtvarníky Viktora Svobodu a Martinu Fischmeister.

Ve světě nového komiksu může mít superschopnosti skoro každý, pokud za ně zaplatí korporaci Supro. Ta pak zadlužené hrdiny využívá spíše k marketingu než ke skutečnému boji se zlem.

„Hlavní hrdinka Ida je někdo, kdo superschopnosti nemá, ale jednoho dne se dostane do velmi nebezpečné situace a začne si klást otázku, proč by někdo měl zájem ublížit někomu, kdo je tak nesuperhrdinský jako ona,“ popisuje scenáristka Štěpánka Jislová.

Její přítelkyně je mezitím hvězdou reklam a sociálních sítí. K satirickému vyznění tak příběh žene také romantická zápletka. „Myslím, že nejsem sama, kdo je trochu zahlcený převážně komiksovými filmy, které se na nás valí ze všech stran. Takže idea za tím, napsat Hrdiny na dluh, bylo najít nový způsob, jak superhrdiny zobrazit,“ doplňuje Jislová.

Autorský tým

Kromě scenáristky a kreslíře Viktora Svobody se na knize podílela také Martina Fischmeister. Jako koloristka dodala příběhu pastelové barvy. Práce v tak širokém autorském týmu je běžná v zahraničí, u nás zatím spíše výjimečná. Podle Jislové je na tom ale díky množství talentů český komiks dobře.

„Do téhle doby jsem dělal maximálně jen desetistránkové komiksy. Štěpánka (Jislová, pozn. red.) si na mě vymyslela stodvacetipětistránkový příběh. Trochu jsem se toho bál, ale věděl jsem, že už bych to asi měl dát dohromady,“ podotýká Svoboda. Podle autorky je novinka vhodná pro čtenáře od dvanácti let, užít si ale mohou i dospělí.