Tanečníci v Šaldově divadle přijdou na buben, můžou za to emoce

Šaldovo divadlo spojilo tanec a bubnování (zdroj: ČT24)

K prvotnímu a nejhlubšímu smyslu tance – k rituálu – se vrací novinka libereckého Divadla F. X. Šaldy. „Hudebně taneční mysterium“ kombinuje tanec s živým doprovodem bubnů. Výsledkem je emotivní představení s názvem (S)tvoření.

Choreografka Alena Pešková se nechala inspirovat východní filozofií, taoistickými texty a pěti lidskými emocemi. Na jevišti se tak střídá hněv, radost, zádumčivost, žal a strach, pětice emocí je navíc propojena s pěti živly: větrem, ohněm, zemí, kovem a vodou. 

„Není to padesát minut krutého bubnování, ale na hněv, strach a radost bubny působí velmi dobře,“ uvedla k inscenaci Pešková. Originální hudbu k představení složila Gabriela Vermelho, živý doprovod k představení obstarává liberecké bubenické uskupení Aries.

Důležitý pro celkové vyznění inscenace je podle choreografky zejména projev tanečníků, kterých je čtrnáct z šesti zemí. „Technicky není pro ně úplně náročné. Je to o tom, aby ukázali emoce. Pokud tam nebudou, tak to představení je o ničem,“ obává se. Tanečníci se musí vypořádat také s mluveným slovem a s rekvizitami, jimiž jsou zmíněné živly.

První (S)tvoření chystá Šaldovo divadlo na pátek 6. dubna.