Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.

Na letošní Thálie mají nominace přes tři desítky jevištních umělců činohry, opery, muzikálu a tance – ve většině kategorií vždy tři za ženský a tři za mužský výkon. Porota 29. ročníku cen vzhledem k pandemii koronaviru, kvůli níž byla po většinu sezony uzavřena divadla, hodnotila období od července 2020 do konce června letošního roku.

„V rámci Cen Thálie chceme vyslat signál, že kultura žije i v této nelehké době a že dělá život lepší,“ řekl prezident pořádající Herecké asociace Ondřej Kepka. Ten bude i moderátorem udílení cen.

Přes tři desítky nominací

Činoherní Thálii si může odnést Markéta Matulová za portrét jedné z vesnických žen v adaptaci románu Šikmý kostel nebo Zuzana Stivínová alias Vassa Železnovová ze stejnojmenné mrazivé inscenace o záchraně rodinného podniku za každou cenu. Trojici nominací pro činoherečky doplňuje Veronika Korytářová, která představuje na jevišti „krále komiků“ Vlastu Buriana. Mezi činoherci zaujal Tomáš Kobr v komedii Perplex, Jan Vondráček coby umírající lampasák v Konci rudého člověka a Saša Rašilov, jenž „zdrcujícím způsobem nastavuje zrcadlo světu“ v inscenaci Moje říše je z tohoto světa.

Mezi operními pěvkyněmi se do finále svými výkony dostaly Jana Sibera za ztvárnění Manon Lescaut, Petra Šimková Alvarez za vypjaté hudební monodrama Očekávání a Doubravka Soušková za čarodějnici v projektu Alcina. Z pěvců mají nominace tenorista Joachim Bäckström, jenž zaujal svým tuzemským debutem v opeře Peter Grimes, Martin Bárta jako přesvědčivý intrikán Jago ve Verdiho Otellovi a Dalibor Jenis titulní roli Nabucco od stejného autora.

V kategorii muzikál a opereta se Thálie rozhoduje mezi Kristýnou Daňhelovou, která se na jevišti přeměnila v sirotka Janu Eyrovou, Stanislavou Topinkovou Fořtovou, tedy extravagantní filmovou divu z muzikálu Sunset Boulevard, a Hanou Fialovou z nastudování Květin pro paní Harrisovou. Ve stejné kategorii je nominován Lumír Olšovský za roli profesora v My Fair Lady, Tomáš Šulaj, jenž se v muzikálu Jesus Christ Superstar, stal Jidášem, a v neposlední řadě Roman Tomeš za transgenderovou postavu z inscenace Hedwig a její Angry Inch.

V baletu, tanci a pohybovému divadlu vynikli v minulé sezoně Natalia Adamska coby vášnivá Carmen i Francesco Fasano v roli Dona Josého. Jarmila Hruškociová přesvědčila v neméně osudovém příběhu Lady Macbeth a Alina Nanu jako představitelka Julie ze slavné romantické tragédie. Do trojlístku mužských nominací ještě patří Sebastiano Mazzia z adaptace Mechanického pomeranče a Sergio Méndez Romero za hlavní roli v Sólu pro tři.

V kategorii alternativní a loutkové divadlo je nominováno pět umělců bez rozdělení na mužské a ženské interprety. Eliška Brtnická si pozornost získala sólovou performancí Hang Out. Miřenka Čechová zaujala v autobiografických Baletkách. Lucia Kašiarová si diváky podmaňuje působivým výkonem v projektu Mnohodinec. Nela H. Kornetová vytvořila nekompromisní odraz deprese v sólové performanci Badman. A Petr Krušelnický v surrealistickém Průvodci peklem_Lido di Danete propojuje robotiku a člověka.

V kategorii loutkoherců mohou zvítězit Gustav Hašek, Václav Jelínek, Jan Popela, Pavol Smolárik nebo Antonín Týmal.

František Němec při uvedení do Síně slávy Národního divadla
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Thálie za mistrovství dostanou Němec či Márová

Jisté už je, že Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra letos obdrží herci Veronika Forejtová a František Němec. V oboru opera asociace ocení pěvkyni Libuši Márovou, v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo si Thálii za celoživotní práci převezme Libuše Márová. V kategorii muzikál a opereta Thálii za celoživotní mistrovství dostane Galla Macků.

Mimořádně letos asociace udělí také cenu za celoživotní mistrovství v oboru alternativního divadla. Udělovat se bude také Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi a Cena pro mladého umělce či umělkyni do 33 let v oboru činohry. V letošním roce opět předají Cenu České akademie divadelníků, kterou udělí mezioborově za mimořádný přínos českému divadelnímu umění. Jména laureátů těchto cen zatím pořadatelé neodtajnili.