TÉMA

Miřenka Čechová

Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.
8. 9. 2022|

Asi taková romantika jako projímadlo. Miřenka Čechová si nedělá o baletu iluze

Studium baletu jako čas plný bolesti, odříkání a také ponižování, přiznává tanečnice Miřenka Čechová. Dnes je uznávanou osobností současného tance a takzvaného fyzického divadla, do doby, kdy nosila baletní piškoty, se ale vrátila v próze s názvem Baletky. Dril, jenž za krásou baletního umění stojí, popisuje se sarkastickým nadhledem.
15. 1. 2020|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|

Čeští divadelníci vyjíždí do zahraničí, uspět se snaží v Avignonu či Edinburghu

Zatímco jsou kamenná divadla v létě zavřená, některé soubory tuto pauzu využívají k tomu, aby se ukázaly ve světě. Jedním z nich je i pražská Archa, která se dostala na prestižní přehlídku ve francouzském Avignonu. Ve Skotsku zase na známém festivalu Fringe vystupuje performerka Miřenka Čechová.
6. 8. 2019|