Srdcař Petr Písařík dělá prostor veškerému lidskému bordelu

Malíř a sochař Petr Písařík je znám především svými obrazy, pražskou galerii Rudolfinum ale nyní zaplnil především trojrozměrnými objekty. Výstavu Space Maker připravila galerie k umělcovým padesátinám.

Petr Písařík rád pracuje s nejrůznějšími materiály – od skleněných korálků přes flitry a plast až po železo. V galerijní instalaci pracuje i s barevnými plexiskly a metodou optického klamu jako jiným přístupem, jak vnímat barvy a tvary. Poprvé navíc spolupracoval s českými sklárnami, kde vznikaly jeho skleněné objekty. 

K tvorbě Písařík využije ale i starou židli, ledničku nebo větrák. Za hlavní filozofii své práce si totiž už před lety zvolil recyklaci.

„Svět je natolik zanesený veškerým lidským bordelem, proto je mým konceptem vytvářet věci z odpadu,“ vysvětluje.

Výtvarné umění ve svých pracích propojuje s designem a architekturou. Proto také samotný interiér galerie hrál při instalaci jeho děl podstatnou roli. „Výstavu jsme nazvali Space Maker, tedy ‚dělač prostoru‘. I když vytváří jednotlivé objekty nebo obrazy, vždycky je komponuje do určitých celků,“ vysvětlil kurátor David Korecký. 

Keep the concept

Díla pro výstavu vznikala dva roky, během nichž Petr Písařík vytvořil desítky obrazů, soch a objektů. Nakonec jich z Rudolfina musel zpátky do ateliéru poslat tři plná nákladní auta. „Chtěl jsem ukázat úplně všechno, ale naštěstí nejsem tak blbej, abych to tady celé zaplnil. I když je to pro autora vždycky těžké, protože ty věci jsou srdcařské, trvá vám dát něco dohromady dva tři roky – a pak na to nevyjde místo. Ale je třeba keep the concept,“ je s „osudem“ části své tvorby umělec smířený.

„Petr mě hrozně překvapil. Lidé ho znají jako člověka, který je spontánní a živelný, věci valí a vytváří velmi složité komponované celky, ale dokázal vše redukovat,“ oceňuje kurátor.

Space Maker Petr Písařík vystavuje v Rudolfinu (zdroj: ČT24)

V Galerii Rudolfinum Petr Písařík svá díla naposledy představil v roce 2006 v rámci skupinové expozice Akné, jako samostatného Space Makera ho návštěvníci galerie mohou poznávat do 25. listopadu.