Sedm japonských dnů odkrývá tabu

Praha – Třetí ročník festivalu Eigasai opět přinese pozoruhodnou sérii vybraných japonských filmů posledního desetiletí, které ve své vlasti zaznamenaly mimořádný ohlas. Přehlídku (od 22. do 28. ledna) zahájí snímek Kanárek o chlapci ze sekty Óm šinri-kjó, která stála za sarinovým útokem v tokijském metru. V sobotu se v paláci Lucerna uskuteční Japonský den, spojený s japonským divadlem, hudebním happeningem nebo dílnami tradičních disciplín.

„Letošním tématem je ideologie, dogma, tabu a způsob, jak se s nimi člověk vyrovná,“ přiblížil výběr filmů ředitel přehlídky Robin Šóen Heřman. „Snažíme se vybírat filmy, které jsou evropskému divákovi srozumitelné,“ dodává. Všechny snímky na Eigasai jsou podle pořadatelů svým způsobem objevné a přemýšlivé a v žádném případě nejde o ukázky filmařského extremismu, které by byly pro diváka mnohdy na hranici únosnosti.

Promítáno bude celkem sedm filmů, tedy každý den jeden. „První snímek Kanárek se dotýká příběhu chlapce, který vyrůstal v sektě Óm šinri-kjó. Celovečerní animovaný film Skleněný králík reflektuje dodnes živé téma druhé světové války. Hush se zabývá otázkou homosexuality a Visutá zahrada se dotýká rodinných vztahů. Tématem snímku Paččigi! je korejská menšina v Japonsku. A film Půl pravdy si vybral velmi citlivé téma eutanázie,“ přiblížil program festivalu Heřman. 

Rozhovor s Robinem Šóenem Heřmanem (zdroj: ČT24)

Filmy jsou promítány v japonském originále s českými a anglickými titulky, projekce začínají v 18:00, respektive v 18:30 hodin. Diváci se mohou těšit i na bohatý doprovodný kulturní program. Více informací na stránkách festivalu.

  • Paččigi! zdroj: Eigasai http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1378/137792.jpg
  • Náš dům zdroj: Eigasai http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1378/137795.jpg
  • Skleněný králík zdroj: Eigasai http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1378/137789.jpg