Sázavafest navštívilo 15 tisíc lidí, stejně jako loni

Kácov (Kutnohorsko) - Zpěvačka Sister Bliss byla dnes nad ránem poslední zahraniční hvězdou, která v Kácově na Kutnohorsku vystoupila na hudebním festivalu Sázavafest. Sólový projekt členky taneční kapely Faithless, který bylo pro velký zájem posluchačů přesunut z vedlejší na hlavní scénu, sledovalo několik tisíc diváků. Třídenní program osmého ročníku festivalu sledovalo na 15.000 lidí, čímž se podařilo vyrovnat loňskou rekordní návštěvu.

Program Sázavafestu skončil v tanečním stanu až dnes ráno vystoupením dýdžejů Roni Size & Mc Dynamite či Makato & Mc Deeizm.

V třídenním programu v Kácově na šesti hudebních scénách vystoupilo přes 200 účinkujících. Vedle Sister Bliss patřily mezi zahraniční hvězdy například německá elektronická formace Camouflage, švýcarští představitelé industriální hudby The Young Gods nebo americký zpěvák jamajského původu Sean Kingston.

Srovnatelné i větší množství lidí se sešlo na koncertech tuzemských interpretů. S velkým ohlasem se setkala vystoupení ostravské kapely Kryštof, zaujali také Skyline s novou zpěvačkou Markou Rybin, Monkey Business, Wohnout, Anna K., Vypsaná fixa či hiphopoví Bow Wave.

Zájem byl také o menšinové žánry. Na akustické scéně Balbínka se při koncertu bratrů Ebenů ani všichni zájemci nevešli do stanu. Nechyběly hudební rarity, jako například bláznivý projekt členů kapely Wohnout s názvem Rádio Děda. Ukázky ze svých knih za velké pozornosti publika představil například spisovatel Michal Viewegh. Pro návštěvníky připravili organizátoři také taneční stan pro téměř 4000 lidí.

V sobotním programu festivalu zazněly i hity Chinaski, přestože kapela po tragickém úmrtí svého bubeníka Pavla Grohmana zrušila všechna naplánovaná vystoupení. Pořadatelé totiž zorganizovali festivalový jam za účasti zhruba dvou desítek tuzemských muzikantů. Někteří z členů Chinaski se do Kácova chystali, aby poděkovali účastníkům vzpomínkového koncertu. Nakonec vzkázali, že se po tragédii na podobné akce ještě necítí.

Festival se obešel bez větších problémů, policisté řešili nejčastěji krádeže ve stanech.  

Tradiční letní festival Sázavafest se loni přesunul z nedaleké Sázavy do Kácova. V sedmileté historii přehlídky to bylo už druhé stěhování, první ročník se konal v Týnci nad Sázavou. Pořadatelé na festival v listopadu navážou Podzimním O2 Sázavafestem, který se bude konat v Praze.