S Kevinem Costnerem se život na současném Divokém západě nemazlí

Kevin Costner na současném Divokém západě (zdroj: ČT24)

Kevin Costner opět nasazuje kovbojský kloubouk a sedlá koně, aby se stal filmovým hrdinou amerického západu. V novém, desetidílném seriálu Yellowstone je hlavou rančerské rodiny, která se musí vyrovnat se spoustou problémů. Premiéru moderního westernu chystá americká stanice Paramount Network na 20. června.

Seriál slibuje drsný život na Divokém západě, ale ze současnosti a se současnými problémy. John Dutton, majitel největšího ranče ve Spojených státech, čelí neustálému nátlaku developerů, problémům s indiánskými obyvateli a požadavkům národního parku.  

„Překvapilo mě to a pobavilo. To jsou vždy dobré předpoklady k tomu, abych se rozhodl do toho jít,“ rozhodl se prý Kevin Costner přijmout roli hlavy Duttonovic rodu hned po přečtení scénáře. 

Po filmech Tanec s vlky nebo Krajina střelců, které oba i režíroval, se tak znovu vyhoupnul do koňského sedla a po šesti letech si zahrál v seriálu. Režie i scénáře se chopil Taylor Sheridan. Za sebou má jako scenárista thriller Sicario: Nájemný vrah či další současný western Za každou cenu, za nějž byl nominován na Oscara. Jako režisér se prosadil loni dramatem Wild River, za nějž získal mimo jiné diváckou cenu na festivalu v Karlových Varech.

„Myslím, že na americkém západě je stále co objevovat. Filmy se o něm točí už od počátků kinematografie. Je to unikátní místo a život lidí, kteří tam žijí, je unikátně americký. Byl to i skvělý způsob, jak prozkoumat naše vlastní já,“ nemyslí si Sheridan, že by se westernové téma omrzelo. 

„Zkoušeli jsme to pojmout inovativně. Nechtěli jsme, aby lidé přemýšleli, jak to bylo natočeno. Chtěli jsme hlavně, aby to každého pohltilo,“ doplnil Kevin Costner. 

Podle tvůrců seriál v deseti epizodách představí to nejlepší a zároveň to nejhorší ze současného amerického života, a to očima rodiny, která reprezentuje oba tyto protipóly.