Režisér Svátek točí pokračování Úsměvů smutných mužů

Dan Svátek zfilmoval další knihu Josefa Formánka (zdroj: ČT24)

V Ústí nad Labem se natáčí další film podle předlohy ústeckého rodáka Josefa Formánka. Dvě slova jako klíč volně navazují na úspěšný snímek Úsměvy smutných mužů, který také vznikal na severu Čech. Do režie se opět pustil Dan Svátek.

„Je to film hlavně o smíření, odpuštění, o tom, co je pro člověka nejdůležitější, a to jsou blízcí lidé. Je to film o hledání cesty k tomu druhému,“ nastiňuje Josef Formánek. Jeho příběhy bývají autobiografické. O boj s vlastní závislostí se opíral v románu Úsměvy smutných mužů, který se stal jeho první knihou převedenou na filmové plátno.

Osazenstvo léčebny se vrací

Drama z prostředí protialkoholní léčebny natočil v roce 2018 Dan Svátek, v cenách Český lev za něj obdržel ocenění od filmových fanoušků. Chystaná novinka Dvě slova jako klíč, opět podle stejnojmenné knihy, na tento příběh volně navazuje.

Formánkovo alter ego znovu ztvární David Švehlík, do popředí se ale dostává příběh výtvarníka Tomáše, kterého stejně jako v Úsměvech hraje Ivan Franěk. Po návratu z léčení se odráží ode dna, do cesty mu pak ale vstoupí Anna v podání Diany Dulínkové.

Z hereckého obsazení Úsměvu smutných mužů se kromě Švehlíka a Fraňka vrací rovněž Jaroslav Dušek, Marika Šoposká či Polák Daniel Olbrychski. „Určitě všichni chceme, abychom měli dohromady vnitřní pocit, že jsme to udělali nejlépe, jak jsme mohli. Hledáme ten nejpravdivější záběr,“ podotýká k filmové adaptaci své knihy Formánek.

Úsměvy smutných mužů
Zdroj: Bontonfilm

Točí se v Ústí i Indonésii

Jednou z lokací obou filmů se staly jeho rodné severní Čechy. Filmaři tento region zvolili nejen kvůli vazbě na autora předlohy, ale i kvůli působivému kontrastu přírody a průmyslového města. Štáb v uplynulých dnech obsadil například ústecké náměstí, kde se budova spořitelny pro potřeby natáčení přeměnila na poštu.

Do novinky se ale dostanou záběry z různých konců světa. Tvůrci se chystají do Japonska, New Yorku či Indonésie, kde Formánek žil u domorodého kmene. Svou cestu za poznáním zveřejnil v románovém debutu Prsatý muž a zloděj příběhů. Za sebou už má Dan Svátek natáčení v Dánsku. „Počasí bylo hodně deštivé, ale v momentě, kdy jsme zapnuli kameru, přestalo pršet a všechno jsme natočili za počasí, které jsme měli ve scénáři. To bylo úplně neuvěřitelné,“ vypráví.

Film Dvě slova jako klíč by chtěl uvést do kin na jaře roku 2023. Dříve také zvažoval, že zfilmuje i další Formánkovu knihu – Mluviti pravdu.