Pražské jaro vstoupilo do 63. ročníku

Praha - V Obecním domě zazněla Smetanova Vltava. Jako tradičně i tentokrát otevřel Mezinárodní hudební festival Pražské jaro známý cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Letos ji interpretovala Filharmonie Brno pod vedením šéfdirigenta Petra Altrichtera. Třiašedesátý ročník Pražského jara potrvá do 4. června a nabídne padesát koncertů a sedm divadelních představení.

V roce 1957 se brněnská filharmonie stala i prvním mimopražským tělesem, které festival zahajovalo, tehdy pod vedením Břetislava Bakaly. Altrichter na Pražském jaru dirigoval Mou vlast již v roce 2000, tehdy s pražskými symfoniky. Smetanův cyklus si přišel poslechnout také prezident republiky Václav Klaus spolu s manželkou Livií, zahájení v přímém přenosu přenášela Česká televize a Český rozhlas. Koncert se bude opakovat v úterý.

Hudební přehlídka byla zahájena dnes odpoledne na Staroměstské radnici za účasti ministra kultury Václava Jedličky. Tomu předcházela mu pietní akce hudebníků u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském Slavíně. Letošního Pražského jara se zúčastní pět prestižních zahraničních symfonických těles v čele se Symfonickým orchestrem BBC a jeho šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. Hrát bude Azrael od Josefa Suka nebo Beethovenův První klavírní koncert.

Přehlídky se dále na příkald zúčastní nejstarší britský orchestr Halle Orchestra z Manchesteru, nebudou chybět ani české regionální soubory. Diváci zhlédnou i čtyři klavírní recitály světových pianistů - Alfreda Brendela, Rudolfa Buchbindera, Vitalije Berzona a Ivana Moravce, a uslyší sopranistku Editu Gruberovou. Festival přinese i tři jazzové večery s americkými jazzmany Waynem Shorterem a Freddym Colem s jejich kvartety, poprvé na přehlídce vystoupí i Rádio Big Band Praha. K jednomu z vrcholů Pražského jara bude patřit také koncert jednoho z nejlepších houslistů na světě - extravagantního Brita Nigela Kennedyho.

Má vlast se na Pražském jaru uvádí téměř každoročně. Tradici navíc osvěžuje skutečnost, že se této skladby ujímá každý rok jiný dirigent. Má vlast se na festivalu nehrála pouze v roce 1948, výjimkou jsou také dva roky 1946 a 2006, kdy byla uvedena až druhý den festivalu.