Osmnáctiletý filmař dávno vyletěl z hnízda. Do kin uvedl celovečerní snímek o letcích

Mladý režisér natočil film inspirovaný příběhem svého dědy (zdroj: ČT24)

David Balda má už od mládí jasno, čím chce být – filmařem. A se svým snem nečeká, filmy s celovečerní stopáží točí už jako student gymnázia. Podílí se na nich i jako scenárista a kameraman. Před pár dny představil publiku svůj nejnovější snímek Narušitel. K dramatu z prostředí letiště v dobách socialismu ho inspirovaly vzpomínky jeho dědy, bývalého vojenského pilota.

Od dětství provází Davida Baldu nejen láska k filmu, ale i k létání. Tu zdědil po dědečkovi, který během služby v socialistické armádě zachránil před sešrotováním letoun Z-126. Opravený stroj si nyní zahrál ve vnukově filmu – jeden z hrdinů se s ním pokusí o ilegální přelet hranic na Západ.

„Parta čtyř lidí se učí létat v aeroklubu, tři z nich se postupně odklánějí ke státní bezpečnosti s cílem poškodit nejúspěšnějšího pilota, který pro létání žije,“ nastínil příběh Balda. Název filmu odkazuje na varování „jste narušitel, následujte mě“, jímž hlavní hrdina prostřednictvím vysílačky nutí k přistání ty, kteří chtějí na Západ přes hranice ilegálně doletět. Okolnosti ho paradoxně dotlačí k tomu, že se sám o podobný útěk musí pokusit.

„Nejsem si jistý, že tomu bude moje generace úplně rozumět, zájem o historii u ní není moc velký,“ není si osmnáctiletý filmař jistý, jestli téma snímku bude pro jeho vrstevníky tak zajímavé jako pro něj.

I pro své předchozí počiny si vybíral vážná témata a dramatické osudy, často vycházející ze skutečných příběhů, ať už to byl film o mladíkovi, který se ve snaze pomoci své nemocné matce zaplete do nelegálních psích zápasů (Nevinná krutost), nebo mafiánský thriller Pomsta

Narušitele natočil Balda s rozpočtem přes dva miliony korun, sáhnout musel i do svých úspor.  Pro film se mu ale podařilo získat známé herce, režíroval tak Stanislava Zindulku, Petra Kostku nebo Jiřího Dvořáka, který prý režisérovo mládí nepovažoval za nevýhodu. „Moc jsem do toho Davidovi nekecal, protože to je jeho film. Bavilo mě to právě proto, že je tak mladý a přemýšlí tímto způsobem,“ říká.

Jestli bude Narušitel bavit i diváky, mohou v kinech zjišťovat od 24. ledna.