Oscara za nejlepší film má Spotlight, DiCaprio se konečně dočkal

V Hollywoodu se odehrál 88. ročník udílení cen Americké filmové akademie. Oscara za nejlepší film má drama Spotlight, které vypráví příběh novinářů odhalujících případy zneužívání dětí církevními představiteli. Technické kategorie ovládl Šílený Max: Zběsilá cesta. Cenu za nejlepší mužský výkon v hlavní roli dostal Leonardo DiCaprio. Vítězný zahraniční film je Saulův syn. Ennio Morricone vyhrál sošku za hudbu, kterou nahrál s českým orchestrem. Ceremoniál vysílal v přímém přenosu program ČT2, v záznamu jej v pondělí večer uvedla ČT art.

Na počet zlatých sošek celkově zvítězil postapokalyptický Šílený Max, který má šest cen v technických kategoriích. Druhý na počet sošek je Revenant, který má tři ceny, včetně herce a režiséra. Spotlight, který získal hlavní cenu, má dohromady dvě sošky.

DiCaprio vyzval k ochraně přírody

Cenu za nejlepší režii obdržel Alejandro González Iñárritu díky filmu REVENANT Zmrtvýchvstání. Film získal i cenu za kameru. Iñárritu získal prestižní ocenění dva roky po sobě, vloni za film Birdman.

Oscara dostal také protagonista Revenanta Leonardo DiCaprio, který tak konečně získal zlatou sošku. V minulosti byl za své herecké výkony nominován na Oscara už čtyřikrát, ale dosud nikdy neuspěl. DiCaprio porazil například Matta Damona (snímek Marťan) nebo britského kolegu Eddieho Redmaynea, který se zaskvěl jako Dánská dívka.

DiCaprio, který je také ekologickým aktivistou, ve svém projevu varoval před změnami klimatu a vyzval k ochraně planety Země. „Změna klimatu je reálná, je to obrovské nebezpečí. Nesmíme zahálet. Neberme tuto planetu jako samozřejmost. Já tuto cenu také neberu jako samozřejmost,“ prohlásil oceněný herec v děkovné řeči. 

Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Mark Rylance z Mostu špionů, vzácnou sošku tedy nezískal Sylvester Stallone, který byl nominován za film Creed. Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Brie Larsonová z filmu Room. Cenu pro herečku ve vedlejší roli pak dostala švédská herečka Alicia Vikanderová z Dánské dívky.

Překvapivý Spotlight, úspěšný Šílený Max

Ačkoliv většina kritiků favorizovala spíše Revenanta, má Oscara za nejlepší snímek Spotlight. Film o týmu reportérů z listu Boston Globe, který vyšetřuje zneužívání dětí v katolické církvi, získal také cenu za nejlepší původní scénář. Ten napsali Josh Singer a Thomas McCarthy, který drama také režíroval. V hlavních rolích hrají Michael Keaton, Mark Ruffalo nebo Rachel McAdamsová. Spotlight vstoupí do českých kin na začátku dubna.

Za adaptovaný scénář byl oceněn film Sázka na nejistotu, komedie, která důmyslně vysvětluje příčiny hypoteční bubliny a ekonomické krize.

Nejlepší kostýmy, výpravu, masky, střih, zvuk i mix zvuku získal australský postapokalyptický sci-fi film Šílený Max: Zběsilá cesta režiséra George Millera. Sošku za střih převzala manželka režiséra Margaret Sixelová. V úspěchu Šíleného Maxe lze nalézt i drobnou českou stopu, pouštní krajinu totiž brázdí také ozbrojený český automobil Tatra. Zběsilá cesta tak výrazně dominuje technickým kategoriím.

Navzdory tomu cenu za vizuální efekty dostala sci-fi Ex Machina. Cenu za kameru pak získal Emmanuel Lubezki za film REVENANT Zmrtvýchvstání. Stal se tak nejúspěšnějším kameramanem všech dob, protože vyhrál tři Oscary za sebou (v minulých dvou letech za filmy Gravitace a Birdman).

Ze zahraničních snímků zvítězil maďarský film Saulův syn, který se odehrává ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Jde o celovečerní debut režiséra Lászla Nemese. Český zástupce Domácí péče režiséra Slávka Horáka se nedostal do finálové nominace.

Sošku za hudbu vyhrál kultovní italský skladatel Ennio Morricone za film Quentina Tarantina Osm hrozných. Hudbu nahrával v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem. Morricone proměnil až svou celkově šestou nominaci na Oscara v dané kategorii. V roce 2007 ale dostal čestnou cenu Akademie filmového umění a věd.

Morricone nahrával v Praze (zdroj: ČT24)

Nejlepší píseň vytvořili Sam Smith a Jimmy Napes. Skladba Writing's On The Wall zní v bondovce Spectre. „Stojím tu jako hrdý gay,“ uvedl Smith a cenu věnoval LGBT komunitě po celém světě.

Nejlepším animovaným filmem se stal snímek V hlavě od studia Pixar, nejlepší krátký animovaný snímek je Medvědí příběh, což znamená historicky prvního Oscara pro Chile. Mezi dokumenty vyhrála Amy, portrét hudební ikony Amy Winehouse. Nejlepší krátký dokument Dívka v řece svědčí o vraždách z rodinné cti v Pákistánu. Oscara pro nejlepší krátkometrážní hraný snímek získal Koktal.

I letošní ročník Oscarů si připomněl některé zesnulé osobnosti filmového světa. Neopomělo se ani na českého kameramana Miroslava Ondříčka, který zemřel loni 29. března.

Moderátor komentoval „bílé“ Oscary

Předávání Oscarů moderoval herec a bavič Chris Rock. Celý večer se vyrovnával s vlnou kritiky, která se snesla na filmovou akademii po zveřejnění nominací. Mezi nominovanými herci v hlavních a vedlejších rolích totiž figurují už druhý rok po sobě výhradně běloši.

Rock sám je Afroameričan, ale v úvodním proslovu údajnou rasovou nevyváženost bagatelizoval.

Moderátor ceremoniál otevřel komentářem k „bílým“ Oscarům, když uvedl, že před lety sice nebyli vůbec žádní „černí herci“ nominovaní, ale nikomu to nevadilo, protože Afroameričané tehdy měli „opravdové problémy s rasismem“. Zároveň však zdůraznil, že Afroameričané požadují v Hollywoodu stejné herecké příležitosti.

Rock nevyslyšel výzvu některých kolegů, aby se provázení slavnostním večerem vzdal. „Jestli chcete černé nominované, musíte mít černé kategorie,“ prohlásil Rock. Ceremoniál bojkotovala řada osobností tmavé pleti, jako jsou režisér Spike Lee, herec Will Smith nebo jeho manželka a herečka Jada Pinkettová Smithová. Nedaleko Dolby Theatre před slavnostním udílením demonstrovaly desítky lidí v čele se známým černošským aktivistou a reverendem Alem Sharptonem.