Nejen bílí Oscaři, příliš bílý je podle studie i Hollywood

Oscaři jsou kritizováni, že jsou příliš bílí. Pokřivením podle studie trpí i Hollywood (zdroj: ČT24)

Dva roky po sobě jsou mezi herci nominovanými na Oscara samí běloši. Jeden ze signálů, který letos vyburcoval bojkot udílení výročních filmových cen. Cílem je, aby byl výběr rozmanitější. Zatímco akademici už chystají změny, autoři studie z kalifornské univerzity upozorňují, že problémem trpí celý Hollywood.

Kalifornští profesoři podrobili důkladné kontrole přes čtyři sta hollywoodských filmů a seriálů. Podle nich ale nereprezentují diverzitu americké společnosti. V případě žen a různých sexuálních menšin mluví o „epidemii neviditelnosti“. „Rozhodně tu vidíte vzorec vyloučení. Nemáme problém s diverzitou, máme krizi začleňování,“ prohlásila profesorka Stacy L. Smithová.

Odborníci zkoumali zastoupení menšin a také celkový podíl mužů a žen před kamerou i za ní. Ze zkoumaného vzorku filmů a seriálů tvorby byli u 87 procent z nich na pozici režisérů běloši. V kategorii filmů měly ženy jen třetinu mluvících rolí. Ve víc než polovině snímků se neobjevil žádný Asiat a jen 12 procent režisérů bylo z málo zastoupených skupin.

Velký nepoměr je patrný mezi muži a ženami v režijní pozici. Ze 109 filmů uvedených velkými studii v roce 2014 bylo jen několik procent z nich režírováno ženami. Pokud se situace někde zlepšuje, není to v kinech, ale v televizích. Podle studie se právě televizní počiny stávají prostorem, kde se rozmanitost rozvíjí. „Až uvidíme víc rozmanitosti za kamerou, uvidíme taky pestřejší příběhy. To je podle naší zprávy už částečně vidět v televizi,“ zmínila Smithová.

Akademie, která stojí za Oscary, chystá změny

Vzorem chce jít filmovému průmyslu v Americe překvapivě oscarová akademie. Ta přitom vyvolala nevoli kvůli tomu, že dva roky po sobě byli mezi herci nominováni samí běloši. Na Twitteru lidé kritizovali akademii pod hashtagem „OscarsSoWhite“. Několik známých tváří už po lednových nominacích oznámilo, že bude galavečer bojkotovat – mezi nimi herecká dvojice Will Smith a Jada Pinket Smith nebo režiséři Spike Lee a Michael Moore.

Proč máme tuhle diskusi jen jednou za rok? Každý rok se kvůli tomu rozčílíme a pak po zbytek roku nikdo nic neřekne.
Whoopi Goldbergová
herečka
Herci nominovaní za hlavní roli na Oscara za rok 2015
Zdroj: ČTK/IPA/Lumeimages.com

Vedení akademie zareagovalo a slíbilo, že změna nastane. Do roku 2020 chce zdvojnásobit zastoupení menšin a žen a tím podpořit rozmanitost. Každý nový člen získá volební právo na deset let, které může obnovit tím, že bude aktivní ve filmové branži. Po třech takových obdobích, případně ziskem nominace nebo ceny, dosáhnou na celoživotní hlasovací právo.

„Stejné standardy uplatníme i retroaktivně u stávajících členů,“ uvedla akademie ve svém prohlášení. Kdo nedosáhne na aktivní status, získá emeritní, s nímž už ale nemůže ve výročních cenách hlasovat.