Nebojme se sexuality, chtějí ukázat povídky historika i pořadatele fetiš akcí

Sexualita a erotika může být pro mnohé lidi zapovězeným tématem. Na podzim tohoto roku by mohla vyjít kniha, která si dává za cíl tato tabu prostřednictvím reálných příběhů známých a vážených osobností nabourat. Bohemian Taboo Stories přibližují dvacet velmi osobních příběhů lidí, kteří se ve svých zájmech či profesi dotýkají oblasti erotiky.

Cílem povídek je nabídnout čtenářům jiný pohled na sexualitu a ukázat možná řešení stigmat, jež bývají s lidskou sexualitou spojována. „Pro mnoho lidí je stále těžké o tom mluvit, a následně mají problém, a my bychom chtěli ukázat, že lidé mohou být různorodí a že žádný problém nemusí být,“ upřesnila Zuzana Rejzková, jedna z autorek projektu.

Kniha je určitou výzvou pro společnost, abychom byli otevřenější, abychom se nebáli být tím, kým opravdu jsme, protože pak můžeme být spokojenější, a to nejen v oblasti lidské sexuality.
Linda Urbášková
spoluautorka knihy

Svými příběhy do knihy přispěli historik, psycholog, fotograf, módní návrhář i pořadatel fetiš akcí, sběratel erotického umění nebo zakladatelka organizace na pomoc prostitutkám. „Oblastí je spousta – kultura, umění, ale také výzkum. V knize máme třeba kapitolu, která představuje laboratoř evoluční sexuologie,“ prozradila další z autorek Linda Urbášková. „Každý se sexuality dotýká úplně v jiné formě a s jinou explicitou,“ podotýká Rejzková k přispěvatelům. 

Texty doplňují fotografie a ilustrace, které vznikly přímo na základě inspirace jednotlivými povídkami. „Na knize spolupracovali mimo jiné Myokard, Katastrofé, fotografie jsou například od Petra Jedináka či Dannyho Worma,“ vyjmenovává Linda Urbášková. 

Bohemian Taboo Stories by chtěli autoři projektu vydat v podobě, která by nechala vyniknout vizuální části knihy. Podporu pro vytištění publikace proto hledají u veřejnosti prostřednictvím crowdfundingové kampaně.

Rozhovor se spoluautorkami knihy (zdroj: ČT24)