Méně kombinací, více pochmurnosti. Vodítkem z Labyrintu III je smrt apoštolů

Upoutávka: Labyrint III (zdroj: ČT24)

Co se stane, když člověk vyzve Pána Boha na souboj? Odpověď už zná režisér Jiří Strach a po sedmi pondělních večerech ji budou znát i diváci České televize. S náboženstvím totiž souvisí vraždy, které řeší kriminalisté v třetí řadě krimiseriálu Labyrint. První díl odvysílá ČT1 dnes – 3. září od osmi večer. Série opět vznikla v režii Jiřího Stracha, který novinku také představil v rozhovoru.

Čím třetí řada začne?

Pan farář najde v kostele na oltáři  tělo rozřezané napůl. Podobným způsobem byl ubit apoštol Ondřej, netajíme totiž divákovi, že tentokrát je modus operandi vraha podle vražd apoštolů.

Co je na kriminálkách tak přitažlivého, že patří k nejoblíbenějším televizním žánrům?

Na čistých kriminálkách nevím, snažím se o kriminálky s mystery přesahem a ty jsou lákavé právě tím, že kromě pátrání, kdo je vrah, přinášejí ještě nadhodnotu tajemství.

Jako režisér jste v tomto žánru natočil i série Ďáblova lest a Ztracená brána. K Labyrintu jste se vrátil potřetí. Proměnila se od jedničky nějak vaše režisérská zkušenost? 

Snažili jsme se, aby Labyrint zůstal stále Labyrintem, tzn. držet styl a řemeslnou kvalitu. Samozřejmě se mění příběh, není to nastavovaná kaše předchozích dílů, ale přinášíme nové pátrání v novém příběhu. Naopak víceméně zůstává kriminalistická partička s Jirkou Langmajerem a Miroslavem Donutilem v čele.

Natáčelo se od listopadu do března, tedy už podle počasí se dá čekat, že třetí Labyrint bude pochmurnější než předchozí řady.

Ano, snažili jsme se o takovou atmosféru a počasí nám svou mlhavostí k tomu velmi nahrávalo. Navíc jsem donutil scenáristy napsat scény více mimo Brno. Protože ve městě, se šalinami v zádech, se thriller točí blbě, takže se pohybujeme víc na zapadlých vesnicích, lesích a je to, řekl bych, mnohem atmosféričtější. 

V Labyrintu III se objeví 86 herců. Kdo jsou nováčci?

Do vyšetřovací party přibývá Petr Stach, Denisa Nesvačilová a především Lenka Vlasáková, která se už v první sérii mihla jako policejní psycholožka. Dlouho jsme hledali herečku pro novou řadu poté, co skončila Táňa Vilhelmová v druhé sérii, a vzpomněl jsem si na Lenku Vlasákovou, že bychom ji mohli posunout do vyšetřovacího týmu. Ve vedlejších rolích se objeví kupříkladu David Švehlík, Veronika Žilková, Vladimír Kratina, Veronika Freimanová, Pavel Řezníček… nových herců do Labyrintu III přibývá celkem dost.

Jak těžké bylo Labyrint sestavit potřetí?

To by spíš řekli scenáristé, ale musím přiznat, že po druhé sérii, která byla možná trošku překombinovaná, jsme se s pokorou vrátili zase do labyrintu, z něhož my tvůrci spolu s divákem najdeme cestu ven.

Režisér Jiří Strach: Ubrali jsme na překombinovanosti (zdroj: ČT24)