Mária a Mária se díky pomoci z Česka odrazily ode dna

Brno – Svědectví o ojedinělém humanitárním projektu přináší dokument z produkce brněnského studia České televize. Skupina dobrovolníků pomohla matce s dcerou, které žily v otřesných podmínkách v ukrajinské romské osadě. Snímek odvysílá 25. prosince program ČT2, v předpremiéře ho lidé uvidí už dnes večer v brněnské kavárně Trojka.

Mária a Mária – matka s dcerou, které žily v romské osadě Svaljava v absolutní bídě. Tak je v jejich rozpadlém domku bez střechy objevil cestovatel Radim Kupec. „Když jsem tu bídu viděl, ptal jsem se místních, jestli je reálná šance, že by jim někdo pomohl. Všichni zamítavě vrtěli hlavou, že to možné není kvůli prokletí,“ vysvětlil iniciátor projektu Radim Kupec.

Rozhodl se proto, že ženám pomůže sám. Na Facebooku (stránka zde) zveřejnil fotky matky a dcery a zorganizoval pro ně sbírku. Potřebných 120 tisíc korun na materiál se vybralo během pěti týdnů. S týmem dobrovolníků pak Kupec vyrazil zpět do Svaljavy, kde za vybrané peníze postavili pro obě Márie nový dům.

V partě dvanácti dobrovolníků byl i režisér Jan Plachý. Čas na Ukrajině nestrávil jen za kamerou. „Když jsem přišel na týmovou poradu a viděl jsem, jakým způsobem jsou ti lidé zapálení a nadšení a chtějí to dotáhnout do konce, tak jsem řekl, že budu stavět také, když už tam budu,“ říká režisér. Do stavby domu se zapojila část dobrovolníků, ostatní se věnovali dětem a snažili se malou Márii začlenit mezi ostatní.

Což se podle Radima Kupce povedlo. Malá Mária, dřív vyvrhel, nyní dokonce motivuje ostatní děti. „Začala chodit do školy, velice se jí to líbí, těší se tam a táhne s sebou ostatní děti. Stavba domu byla aspoň v mých očích daleko menší částí projektu. Dům sám by nebyl k ničemu, kdybychom ta děvčata nedostali zpět do komunity,“ myslí si Kupec.