Komiks Na nitkách připomíná protest bulharských studentů proti okupaci Československa

Komiks připomíná protest bulharských studentů v roce 1968 (zdroj: ČT24)

Eduard Genov, Alexandr Dimitrov a Valentin Radev – tři bulharští studenti, kteří protestovali proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Méně známý příběh odporu připomíná komiks Na nitkách. Knihu vytvořil Veselin Pramatarov, v českém překladu Davida Bernsteina ji vydal Ústav pro studium totalitních režimů.

Trojice bulharských studentů začala po invazi do Československa v roce 1968 šířit podomácku vyráběné letáky. „Vojska loutky Živkova pryč z ČSSR!“ kritizoval nápis účast bulharské armády na této operaci. „Ta letáková akce byla v podstatě nevinná. Pomocí šablon nakreslili nízké stovky letáků a roznášeli je do schránek,“ popisuje Stanislav Škoda z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Tajná služba všechny tři rychle odhalila a na skupinu nasadila provokatéra. Studenty odsoudili k pěti, třem a dvěma letům vězení. „Nejaktivnější z nich, který se jmenoval Eduard Genov, se ještě potom pokusil z vězení uprchnout. Dostal nakonec deset let, a když ho propustili, okamžitě se zapojil do aktivit bulharského protikomunistického disentu a do konce osmdesátých let s tím režimem bojoval,“ doplnil Škoda.

Genov, Dimitrov a Radev nebyli ve svém protestu úplně osamělí. Další stateční se našli i v jiných zemích východního bloku. Známé je například jméno Ryszarda Siwiece, který se v Polsku upálil. „Ale v Bulharsku byli opravdu úplné výjimky. Tři mladí kluci, kteří sami chtěli, aby se Bulharsko otevřelo, aby začali svobodně dýchat,“ podotýká Škoda.

Dnes už žije jen jeden z nich, Alexandr Dimitrov. Vznik komiksu s jejich příběhem iniciovalo České centrum v Sofii.