Klip týdne: Tonda to nedal. Ale Tomáš Klus to dává

Klip: Tomáš Klus & Tonda Blaník (zdroj: ČT24)

Fiktivní lobbista Tonda Blaník se zná s kdekým. Není tedy divu, že i s Tomášem Klusem, který Blaníka už podpořil písní během jeho prezidentské kampaně. Nyní ke společné písni vznikl i klip. „Zpívejte se mnou, že už máte svého Blaníka Tondu, prezidenta hrdinu,“ vyzývá v něm lobbista. A Klus nepochybuje a několikrát opakuje: „Tonda to dá!“

O kandidatuře na hlavu státu začal Tonda Blaník uvažovat po úspěchu s internetovým pořadem Kancelář Blaník, v níž lobboval na všechny strany (možná spíš: za všechny strany). Vznikl tak celovečerní film Kancelář Blaník, který se natáčel před prezidentskými volbami a konfrontoval fiktivní postavu s jednotlivými kandidáty. Premiéru v kinech měl začátkem února.

Za internetovým pořadem i za celovečerním snímkem stojí stejní tvůrci: režisér Marek Najbrt a spoluscenáristé Tomáš Hodan, Robert Geisler, Jan Bartes a Benjamin Tuček. S postavou bezskrupulózního lobbisty Blaníka, který si nechá poradit jen od mámy a tajemného Libora, je už neodmyslitelně spojený Marek Daniel. 

Píseň Tomáše Kluse k Blaníkově volební kampani přichází trochu s křížkem po funuse. Nicméně, i když Tonda to nakonec přece jen nedal a prezidentem byl zvolen někdo jiný, naše země – zpívá Klus – si Tondu Blaníka zaslouží.