Kina hlídá Sedm statečných. Před Hannibalem i Starci na chmelu

Projekt 100 v kinech (zdroj: ČT24)

Sedm statečných vjíždí do českých kin, aby zahájili Projekt 100, který vrací velké filmy na velká plátna. V jednadvacátém ročníku jich diváci mohou vidět pět: kromě slavného westernu také Felliniho film o filmu Osm a půl, thriller Mlčení jehňátek, muzikálové Starce na chmelu a animovanou Cestu do fantazie.

Sedm statečných, inspirovaných jinou klasikou, Sedmi samuraji Akiry Kurosawy, je podle mnohých vůbec nejlepší western všech dob. Příběh v režii Johna Sturgese o sedmi pistolnících, kteří hrstku chudých Mexičanů mají bránit před bandou desperátů, začnou česká kina promítat 14. ledna, a to v původním znění s titulky.

Film Osm a půl má v přívlastku jiné „nej“ – nejosobitější zpověď Federica Felliniho. Na začátku natáčení prý slavný italský režisér zapomněl, o čem film bude. Natočil proto snímek o tom, jak těžké natočit film. Jeho oscarovou niternou zpověď z roku 1963 uslyší čeští diváci v únoru.

Projekt 100 jim připomene taky jednoho z nejcharismatičtějších vrahů v historii kinematografie – Hannibala Lectera. Po uvedení temného psychothrilleru Mlčení jehňátek s Jodie Fosterovou a Anthonym Hopkinsem v hlavních rolích a pěti Oscary na kontě nebyl výraz „stáhnout z kůže“ už nikdy to samé co dřív.  Fazole, víno a játra podle Hannibala Lectera se budou v kinech vařit v dubnu.

Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let… První český filmový muzikál vznikl před víc než půlstoletím, do kina na chmelovou brigádu, kde se sklízí idealismus i revolta, zvou Starci na chmelu opět v tomto létě. Restaurovanou klasiku začnou „vyučovat“ na Letní filmové škole.

Starci na chmelu
Zdroj: ČT

V létě diváky čeká i melancholická a emotivní Cesta do fantazie, kterou ocení všichni ti, jimž bylo někdy deset. Japonský animovaný film Hajaa Mijazakiho o desetileté dívce se obejde bez bojů a nadpřirozených schopností, poutá ale hravostí a nápaditostí. Projekce pro školáky doplní bonus o japonské kultuře a mytologii.