Jiří Bartoška je Zbožňovaný. Inspiroval ho děda Petra Kolečka

Scenárista a také režisér Petr Kolečko dokončil svůj druhý celovečerní film, při jehož natáčení se posadil také na režisérskou židli. V komedii s poučením, že tajemství člověka vždycky dostihnou, obsadil do hlavní role Jiřího Bartošku. Snímek vznikal s pracovním názvem Božský děda, do kin bude nakonec uveden jako Zbožňovaný.

Vedle Jiřího Bartošky se na plátně objeví také Zuzana Kronerová, Ivana Chýlková, Petra Hřebíčková, Jiří Langmajer nebo Štěpán Kozub. „Jsem vděčný, že se podařilo dát dohromady takové skvělé obsazení,“ těší Kolečka. 

S herci prý role probíral a texty případně měnil podle jejich připomínek. „I při samotném natáčení se stávalo, že jsme třeba upravovali dialogy tak, aby se v nich cítili komfortně. Rozhodně nehodlám herce do něčeho instalovat, naopak jsou pro mě inspirací,“ dodává Kolečko.

Bartošku nečeká klidná penze

Hlavním hrdinou chystané komedie je pediatr Zdeněk (Jiří Bartoška), který odchází do důchodu. Vejminek s ním si už plánuje manželka (Zuzana Kronerová) i dcera (Petra Hřebíčková), jejíž manželství s Karlem (Jiří Langmajer) se nedávno rozpadlo. Nejnadšenější je vnučka (Martina Czyzová). Dědu bere jako vzor, a dokonce o něm píše seminárku do školy.

Nárok na čas čerstvého penzisty si ale dělá i ortopedka Dana (Ivana Chýlková), s níž Zdeněk udržuje už téměř čtyřicet let poměr, aniž by o tom jeho příbuzní měli tušení. „Mám k tomu příběhu osobní vztah, je inspirován mým dědou,“ přiznává Kolečko.

Do kin za rok

Natáčelo se v srpnu a září v Praze a okolí, poslední klapka se stihla těsně před vyhlášením vládních protikoronavirových opatření. „Nyní budeme mít dostatek času na střih a dokončení, protože tahle část má v sobě hodně dramaturgické práce, která je mi blízká,“ podotýká režisér.

V premiéře by tvůrci Zbožňovaného rádi divákům představili v létě nebo na podzim příštího roku. Snímek vzniká v produkci společnosti MOJOFilm, koproducentem je Česká televize.