Jeden svět jede do dalších měst

Praha - Festival dokumentárních filmů o lidských právech uzavírá pražskou část a 13. března rozjíždí projekce v dalších městech republiky. Například v Mělníce zahajují filmem Modlitba za mír od 18:30 a Občan Havel od 19:00. Všechny projekce se uskuteční v kině Sokol. Festival v tomto městě potrvá až do 15. března, kdy ho zakončí koncerty kapel Lykke Til, Le hAnam a Kungpao. Festival už probíhá také v Ústí nad Labem, Třinci, Plzni, Ostravě, Olomouci, Hradci Kálové, Českých Budějovicích a Brně. Dnes začne také v Teplicích.

V rámci festivalu, v kategorii V kleci, je promítán i bulharský snímek Opuštění / Abandoned, o kterém hovořila v pořadu Dobré ráno Helena Zajícová, programová ředitelka festivalu Jeden svět. O problematice ústavů pro děti obecně mluvil další host, psychiatr Jan Pfeiffer z Children´s High Level Group.

Snímek režisérky Kate Blewett odhaluje šokující realitu péče o handicapované děti v Bulharsku. Režisérka strávila devět měsíců v léčebně pro zaostalé děti v bulharské vesnici Mogilino. Zaznamenala strašlivé podmínky, v jakých tu přežívá sedmdesát pět dětí, kterých se kvůli jejich postižení vzdali vlastní rodiče. Zdejší svět je skutečnou lidskou tragédií a Opuštění je film pro silné povahy. Mnoho dětí v léčebně je těžce postižených - hluchých, slepých nebo upoutaných na lůžko. Téměř žádné z nich nemluví, nikdo je to nenaučil.

V prostředí absolutního nezájmu ze strany ošetřovatelů, kteří se k dětem mnohdy chovají jako ke zvířatům, ztrácejí naději i ti, kteří mohli doufat v důstojný život. Jednou z nich je osmnáctiletá autistická dívka Didi, kterou do ústavu odložila její matka. Didi mluvit umí, ale nemá si s kým povídat. Stává se tak vězněm tohoto otřesného světa ticha a lhostejnosti. Ještě otřesnější je ale zjištění, že v Bulharsku žije v podobných ústavech nejvíce dětí ze všech zemí Evropské unie.

https://www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet2008/