I počítač může být uměleckým dílem

Praha – Originální a umělecky ztvárněné počítače vystavuje galerie KusKovu pod názvem „Nubrit Axum Computers Live & Lost Silence“. Počítače jsou ručně vyrobeny z ušlechtilých kovů, mědi, hliníku a oceli, takže jejich životnost a funkčnost je prakticky neomezená. Autoři propojují moderní technologie s přírodními motivy a zdůrazňují, že i v tomhle oboru se může prosadit tradiční rukodělná práce. Vypadají jako malé varhany opuštěné v lese. Za trubkami se ale skrývají drobné počítačové součástky chlazené netradičně v oleji. Celý kolos je vyrobený výhradně z kovu a váží přes padesát kilo.

Pro počítače není charakteristický pouze jejich design, kdy prý mohou připomínat ilustrace ke knihám Julese Verna, ale také naprostá bezhlučnost. Přístroje jsou tak tiché, že nepoznáte, jestli jsou vypnuté nebo zapnuté. 

Povrchové úpravy jsou naneseny technikami restaurátorů uměleckých děl nebo speciálně vyvinutými materiály. Tyto stroje neobsahují jedinou pohyblivou součástku a jejich chod je proto zcela nehlučný. 

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Galerie KusKovu ve své stálé expozici od roku 2006 prezentuje umělecké předměty, šperky a užité umění z kovu a jeho kombinací s rozličnými materiály. KusKovu představuje díla a kousky převážně českých výtvarníků, uměleckých kovářů a šperkařů, ať již zkušených, nebo začínajících. Velký důraz klade zejména na originalitu a profesionální zpracování. KusKovu zajišťuje také vyhotovení uměleckých předmětů a architektonických doplňků do interiéru i exteriéru na zakázku podle představ zákazníka.