G. Love dovezl do Česka arašídové máslo, hip hop a lásku

V Praze a Brně koncertuje G. Love (zdroj: ČT24)

Po jednadvaceti letech se vrátil do Evropy americký písničkář Garrett Dutton, známý pod uměleckým jménem G. Love. Frontman kapely G. Love & Special Sauce dluh vůči českým fanouškům splácí hned dvakrát: po nedělním akustickém koncertě v pražském Lucerna Music Baru vystoupí v pondělí ještě v brněnském Kabinetě Múz.

V pubertě zkoušel G. Love breakdance, dělal graffiti a především trénoval bluesové písničky. Jaká hudba se lidem líbí, testoval s kytarou v ulicích rodné Filadelfie. Život ve městě spojeném s hip hopem dal jeho bluesu nový řád. „Jeden den jsem zkrátka dal do arašídového másla čokoládu a smíchal hip hop a blues. A pak jsem teprve poznal, že mám svůj styl,“ vypráví.

Pseudonym G. Love vznikl spojením počátečního písmena jeho křestního jména a slova „láska“, protože přinášet lásku lidem je prý jeho jediné poslání. A i když přiznává, že je to klišé, v textech svých písní oslavuje zejména milostný cit a také svobodu. „Musíte se dotknout všech lidských emocí. V hudbě musí být trochu zábavy, trochu smutku i dění ze současného světa,“ domnívá se.

S kapelou Special Sauce vydal G. Love už osm desek, v současnosti chystá čtvrtou sólovou. Jmenovat se bude The Juice a producentem je Duttonův bluesový kolega Keb' Mo', který také nedávno koncertoval v Praze. Do světa už vypustili první singl. „The Juice je protestní píseň proti současné rozštěpenosti ve společnosti, kterou zažíváme hlavně kvůli současné americké vládě,“ uvedl k chystané novince G. Love.

Keb' Mo' mu prý dal pravou lekci v bluesu. Naučil ho věci, které ani po letech hraní neznal. Největším vzorem byl ale pro Duttona kytarista John Hammond. V roce 2007 se mu splnil sen, když Hammondovi produkoval desku Push Comes To Shove.