Filmová upoutávka týdne: Rockyho chráněnec jde znovu do ringu

Boxerská legenda Rocky má svá slavná léta za sebou, filmaři ale našli způsob, jak populární postavu neopustit. Před třemi roky se stal trenérem pro Adonise Creeda, syna svého někdejšího rivala. Snímek nazvaný Creed měl takový úspěch, že se stal základem nové série. Creeda čeká druhé kolo v ringu letos v listopadu.

Ve filmové sérii Rocky hrál prominentní roli Apollo Creed. Objevil se v prvních čtyřech filmech, než narazil na smrtícího protivníka – sovětského olympijského boxera Ivana Draga. Jeho syn, který je teď ústřední postavou vlastní série, tak otce nikdy nepoznal. Nakonec ale vyhledal Rockyho Balbou a přiměl ho, aby ho trénoval. Vycházející boxerská hvězda byla na světě. Nyní bude Adonise Creeda čekat soupeř, který vyvolává osobní averze. Půjde o syna Ivana Draga.

Creed před třemi roky zaznamenal solidní finanční úspěch, který překonal i tržby posledních dvou filmů s Rockym. Nadprůměrně kladný ohlas měl mezi kritiky a diváky. Všechny tyto aspekty přispěly k tomu, že příběh pokračuje. Ovšem bez Ryana Cooglera, který prvního Creeda režíroval i spolunapsal. Coogler našel jiné uplatnění, když pro studio Marvel natočil komiksového Black Panthera, ze kterého se stal kasovní hit začátku letošního roku – jen na domácím trhu utržil sedm set milionů dolarů, což jsou třetí nejvyšší tržby všech dob.

V případě Creeda II tak Cooglera nahradil Steven Caple Jr., který má podobně jako Coogler při natáčení Creeda zatím jenom zkušenost s nezávislým filmem. „Je to čest být součástí tak ikonické série a pracovat s tak skvělými spolupracovníky,“ prohlásil Caple Jr.

„Postava Adonise Creeda odráží nynější generaci a její výzvy. Věřím, že je důležité, aby režisér byl součástí generace tak, jako jsem byl ve své době já,“ poznamenal Sylvester Stallone, který je pro sérii neopomenutelný jako představitel Rockyho i jako režisér čtyř dílů.

Od Stalloneho k Jordanovi

Nejdůležitější byl ale hned první Rocky, který Stalloneovi vynesl nominaci na Oscara jak za herecký výkon, tak za scénář. S Creedem mu neuškodilo ani odsunutí do vedlejší role – ostatně po téměř čtyřiceti letech se dočkal další nominace na Oscara. Sice ji neproměnil, ale na Zlatých glóbech měl větší štěstí.

Hvězda akčních filmů nepolevuje ani v sedmdesáti letech. Letos Stalloneho čeká ještě druhý díl Plánu útěku, který se má dočkat i trojky, a v plánu je stále pátý díl Ramba, což je vedle Rockyho Stalloneova druhá nejznámější role.

Creed / Sylvester Stallone, Michael B. Jordan
Zdroj: Forum Film CZ

Creed je ale skutečně o nové generaci a to znamená velkou příležitost pro představitele titulní role – Michaela B. Jordana, který se posledních několik let stále více dostává do povědomí diváků. První výraznější šancí pro něj bylo v roce 2012 sci-fi drama Kronika o skupině středoškolských studentů, kteří získají zvláštní schopnosti. O rok později se objevil v prvním snímku Ryana Cooglera Fruitvale.

V roce 2015 si pak kromě Creeda zahrál rovněž v komiksové Fantastické čtyřce, její neúspěch ale zbrzdil jeho kariéru. Coogler však Jordana nevynechal ani při natáčení Black Panthera. Letos se pak herec objevil ještě v novém zpracování sci-fi klasiky 451 stupňů Fahrenheita.