Filmová upoutávka týdne: Prázdniny v izolaci jako příležitost poslechnout si metal

Teenager Daniel měl trávit léto se svým otcem na Floridě. Místo toho uvázne na anglickém maloměstě se svou usedlou matkou. Celovečerní režijní debut herce Simona Birda, známého ze seriálu The Inbetweeners, přichází s příslibem nesentimentální, a přitom procítěné komedie.

Snímek s originálním názvem Days of the Bagnold Summer (v překladu Letní dny Bagnoldových) je dle ukázky postaven na poměrně známé premise. Vypráví o dvou protagonistech a dvou neslučitelných životních stylech, které nepříjemné okolnosti svedou dohromady.

Zatímco teenager Daniel se stylizuje do rozhněvaného mladého muže, jehož přední vášní je poslech metalové hudby, jeho matka tráví velkou část dne za pultem místní knihovny. Danielův otec žije po rozvodu na Floridě a Danielovi se představa tamních pláží zamlouvá podstatně více. Plány na nevázaný letní zážitek však otec v poslední chvíli zruší. Daniel tak musí přijmout zklamání a trávit šest volných týdnů v nudném sousedství.

Film je adaptací stejnojmenné komiksové předlohy spisovatele a kreslíře Joffa Winterharta. Kniha vyšla na konci roku 2012 a dočkala se nadšených ohlasů. Kritici oceňovali specifickou výtvarnou stránku, stejně jako autorův humor či jeho schopnost postihnout různorodé postavy.

Z Přizdis*áče režisérem

Kariéra Simona Birda byla doposud hlavně svázaná s jeho rolí v britském seriálu The Inbetweeners (2008–2010). Ve třech řadách ztělesnil sociálně nevyspělého Willa McKenzieho, člena ústřední čtveřice protagonistů ze střední školy.

V téže roli se následně objevil i ve dvou filmových pokračováních – první díl uvedla česká kina s názvem Přizdis*áči (2011). Bird od roku 2011 také hraje v seriálu Páteční večeře. Days of the Bagnold Summer je jeho celovečerní režijní debut.

Role Daniela se zhostil herec Earl Cave. Ten byl minulý rok k vidění v dramatu podle skutečných událostí Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy. Danielovu matku Sue hraje Monica Dolan, jež měla nedávno výraznou roli v seriálu Černé zrcadlo (2011–2019). V minulosti se také objevila ve snímcích Kick-Ass 2 (2013) nebo Oko v oblacích (2015).

Birdův film absolvoval již minulý rok několik filmových festivalů. Patřily mezi ně i velké přehlídky v Londýně a v Locarnu. Internetová premiéra je ohlášena na 8. června 2020.