Dokument V síti chytil nejen sexuální predátory, ale i diváky. Návštěvnost je rekordní

Dokument V síti přitáhl o víkendu do kin více než 111 tisíc diváků, což je číslo srovnatelné s českými hranými hity. Přeskočil tak s velkou rezervou dosud nejnavštěvovanější tuzemský dokument Trabantem do posledního dechu, který v roce 2016 za první víkend vidělo přes 18 tisíc lidí. Tvůrce především těší, že velký zájem přispívá k tomu, aby se zneužívání dětí na internetu stalo celospolečenským tématem. Příspěvkem do debaty je i související osvětová kampaň.

Už první víkend napovídá, že snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové aspiruje na nejúspěšnější český dokument v kinech vůbec. Prvenství drží film Občan Havel (2007) Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Do prezidentského zákulisí chtělo nahlédnout více než 163 tisíc diváků.

  • nejlepší český dokument (celková návštěvnost): Občan Havel (163 726 diváků)
  • nejlepší první víkend českého dokumentu: Trabantem do posledního dechu (18 530 diváků)
  • nejlepší první víkend zahraničního dokumentu: Michael Jackson's This Is It (91 824 diváků)
  • srovnatelné první víkendy českých a zahraničních filmů (hraných i dokumentárních): Avatar (111 726), Po strništi bos (113 180)

Snímek V síti provázel nezvyklý zájem už před premiérou, kdy tvůrci zveřejnili jeho téma. S pomocí zletilých, ale mladě vypadajících hereček připravili experiment, v němž dívky na sociálních sítích předstíraly, že jim je dvanáct let. Počet predátorů (v drtivé většině mužů), kteří je během desetidenního natáčení oslovili a vyžadovali sexuální kontakt, přišel dokumentaristům neuvěřitelný.

Trailer k dokumentu V síti (zdroj: Hypermarket Film)

Osvětový web i projekce

Toto zjištění vedlo ke snaze řešit téma v širším záběru než „jen“ dokumentem. Film tak doplňuje osvětový web, na němž potřebné informace najdou děti, rodiče, učitelé i „predátoři“. Obsahuje mimo jiné také zásadní desatero, čeho se na internetu vyvarovat, zveřejněno je i na stránkách filmu na webu České televize, která je koproducentem titulu.

V síti do kin vstoupilo na konci února. Současně s promítáním v distribuci připravili tvůrci také verzi přístupnou pro diváky od 12 let, s podtitulem „za školou“. Navazují na ni diskuse a další program. Podrobnější osvětové plány představí tvůrci 10. března.