Divadlo na cucky zvažuje vstup do armády, částečně i v bývalém krytu

Divadlo na cucky uvedlo hru o armádě (zdroj: ČT24)

Vstoupili byste do armády? Otázka, na kterou se diváků ptá premiérová novinka olomouckého Divadla na cucky. Autorský projekt Vstup zakázán divadelníci pojali jako divadelně-vojenskou operaci. Na část představení se diváci přesouvají z hlediště do skutečného krytu civilní obrany.

„Kritická doba si žádá mimořádná opatření. Žádá si více lesů, ideálně lužních, více praturů, ideálně roztomilých, a také více vojenských újezdů, jako je Libavá – ideálně bez hranic,“ píše k inscenaci Divadlo na cucky.

Zamýšlí se v ní mimo jiné, jestli může být vstup do armády natolik výhodný, že případně vyváží i riziko ztráty vlastního života. „Vzhledem k současné otázce je otázka, kdy, jak, proč a jestli vůbec vstoupit, velmi zajímavé téma,“ domnívá se herečka Pavla Dostálová. Na jevišti se k ní připojí ještě Martin Dytko a Viktor Kuzník.

Herci se podíleli na výsledné podobě inscenace. „Velice často jsme se dostávali do debat, jestli existuje národ, jestli existuje vlast, jestli to můžeme nějak uchopit. Díváme se na to s nadsázkou, dostáváme se úmyslně až do absurdních situací,“ doplnil režisér a autor projektu Tomáš Loužný.

Vstup zakázán (Divadlo na cucky)
Zdroj: Divadlo na cucky

Hraje se i v krytu

Během představení se diváci přesouvají do Bezručových sadů, kde od padesátých let stojí kryt civilní obrany. V současnosti je v něm umístěna audiovizuální výstava připravená Institutem Paměti národa.

„Diváci zde můžou slyšet rozhovory s lidmi, s nimiž jsem vedl rozhovor při přípravě textu. A také některé komentáře z internetu, například o ženách v armádě. Ty informace by se měly propojit,“ upřesnil režisér.

Přeje si, aby představení dovedlo diváky k tomu, aby si při odchodu z divadla pokládali stejné otázky jako inscenace.