Detektiv Holmes se stal komisařem Clouseauem

Holmes & Watson v komediálním filmu (zdroj: ČT24)

Jak by to dopadlo, kdyby Sherlock Holmes podstoupil lobotomii? Zřejmě jako ve filmové novince Holmes & Watson, která si střílí ze slavné detektivní dvojice.

Komediální adaptaci příběhů Arthura Conana Doyla napsal a natočil Etan Cohen. Čtyřiačtyřicetiletý tvůrce se prosadil nejprve jako scenárista, mimo jiné spolupracoval na animovaném filmu Madagaskar 2 nebo sci-fi kultovní záležitosti Muži v černém 3. Před třemi lety debutoval i jako režisér komedií Zocelovací kúra. Odsouzeného manažera, který se před nástupem do vězení rozhodne stát tvrďákem, si v ní zahrál Will Ferrell.

Tomu Cohen svěřil i jednu z hlavních rolí ve své novince. Našel v něm představitele Sherlocka Holmese, jenž ale spíše svým chováním připomíná potrhlého inspektora Clouseaua.

Nálada filmu se sice drží dobových reálií, od diskriminace žen po užívání dnes zakázaných látek, scénář Etana Cohana jinak ale detektivní klasiku nijak nešetří. „Pohráváme si s tématy, která jsou v knize vážná, ale děláme si z nich legraci,“ potvrzuje John C. Reilly, představitel Holmesovy pravé ruky, doktora Watsona.

Hlavním úkolem známé dvojice je zabránit profesoru Moriartymu ve vraždě královny, v některých okamžicích ale představují největší hrozbu spíš oni sami. Svým pátráním se snaží zatím jen americké publikum pobavit od vánočních svátků.