Čtyřicítka eg v Pragovka Gallery se srovnala do Excelu

V pražské Pragovka Gallery se pod názvem Excel otevřela rezidentská výstava. Svou tvorbu představuje na čtyřicet umělců, kteří mají v industriálních prostorách bývalé Kolbenovy továrny ateliéry.

Umělci a umělkyně si tvůrčí prostory v Pragovce pronajímají. Někteří soukromě, jiní je sdílí s ostatními. Někdo pouze hostuje, jiný místo využívá dlouhodobě. „V tuto chvíli tady máme padesát ateliérů, rezidenčních umělců je rovněž přes padesát,“ vypočítal výkonný ředitel Pragovka Gallery Filip Zimovjan.

Například konceptuální a multimediální umělkyně Karíma Al-Mukhtarová je rezidentkou Pragovky bezmála třináct let. „Určitě je to dostupnost, a to hlavně kvůli křehkým materiálům, se kterými často pracuji, jako je sklo, keramika, ty materiály jsou velmi křehké,“ prozradila své požadavky na prostor pro tvorbu.

Křehká velkoformátová díla zůstala v bezpečí ateliéru. Karíma pro novou výstavu vybrala jen ta drobnější, která dosud nevystavovala. „Prošívaná skla, vytvořila jsem je minulý rok na rezidenci v New Yorku,“ upřesnila.

Výstava Excel v Pragovka Gallery (zdroj: ČT24)

Co dělají „sousedé“

Rezidentní umělci tradičně prezentují svou práci přímo v galerii. Na rozdíl od jiných výstav, se aktuální instalace Excel poprvé uskutečnila bez pomoci kurátora.

„Na jednu stranu to byl risk a výzva, člověk nikdy neví, jak se tak intenzivní vazby projeví v instalaci a ve výsledném výstupu. Musím říct, že příprava probíhala bez jakýchkoliv zádrhelů a těch jednačtyřicet eg si poměrně přirozeně sedlo,“ uvedl Zimovjan.

Společná výstava je pro umělce navíc i možnost, poznat lépe tvorbu svých „sousedů“. „Člověk nemůže sledovat každého ze všech ateliérů, takže některé práce mě překvapily. Je velmi milé vidět, na čem kolegové pracují,“ míní Karíma Al-Mukhtarová. Kromě ní do poloviny září v Pragovce vystavují také například Ladislav Vlna, Tadeáš Kotrba, Terezie Kusbach Kolářová nebo Michal Synek.