Co kdybych tě oběsil, nebeská? Ptá se Spalovač mrtvol i u Bezručů

Jmenuje se Karel Kopfrkingl a jeho jméno je stejně pokřivené jako jeho charakter. Spalovač mrtvol teď o své lásce k rodině a práci přesvědčuje diváky v ostravském Divadle Petra Bezruče.

Estét, který si potrpí na úhledné prostředí a správnou mluvu, mouše by neublížil. Je příkladným otcem rodiny i zaměstnancem krematoria, kterému říká chrám smrti. A přesto se z něj vyklube zrůda.

Ve filmovém zpracování ztvárnil Karla Kopfrkingla nezapomenutelně Rudolf Hrušínský. V ostravské dramatizaci románu Ladislava Fukse byl do hlavní role obsazen Norbert Lichý.

„Kopfrkingl je straně malý člověk, kdy si myslí, že je ve společnosti a možná trochu i v rodině podceňován a že by mohl dosáhnout více,“ představuje hlavní postavu.

Spalovač mrtvol u Bezručů (zdroj: ČT24)

V době nastupujícího fašismu stačí Kopfrkingla jen trochu přesvědčit o vlastní důležitosti. A láska k práci a k sobě zvítězí nad láskou k bližnímu svému. Z příkladného otce se stane vrah.

„Nakonec divák odchází a říká si: doprčic, takový milý, jemný pán, copak se nám to s ním stalo?“ předpokládá Norbert Lichý. „Doba ho využije, protože takové doby vždycky využívají ty, kteří někam šplhají.“

Ale i mezi rakvemi, fanatismem a přetvářkou je místo pro humor. Tentokrát hodně černý. „Akt smrti sám o sobě přináší hodně černého humoru, je to způsob, jak to celé přežít a převyprávět,“ podotýká režisér inscenace Juraj Nvota. 

Při nejbližší repríze mohou diváci u Bezručů potkat Spalovače mrtvol 4. října.