Carreras zazpívá na vánočním koncertě i česky

Praha - Krátce po oslavě svých 65. narozenin potěší slavný španělský tenorista José Carreras české posluchače. V sobotu v pražské O2 areně přednese ukázky z operní a italské písňové tvorby. Jeho hostem na jevišti bude mimo jiné Karel Gott.

„Miluji českou hudbu, což je asi společné nám všem, kdo se pohybují v hudebním světě. Problémem je ale těžký jazyk pro nás lidi z jihu Evropy, je to složité. Doufám, že mám před sebou ještě několik let zpívání a ještě se k nějaké české hudbě dostanu,“ uvedl Carreras na páteční tiskové konferenci.

Na sobotním koncertě by měla zaznít i česká píseň Chtíc, aby spal, na programu nejspíš nebude chybět ani další vánoční repertoár: Cantique de Noel, I'll Be Home for Christmas nebo Ave Maria.

Do Prahy přicestoval slavný tenor z Košic, kde vystoupil na obdobném koncertu v rámci svého předvánočního turné. Českou metropoli si ale kvůli nedostatku času nebude moct více prohlédnout, ačkoli ji považuje za jedno z nejkrásnějších evropských měst. „Myslím, že se budu muset do Prahy vypravit mimo své profesionální závazky. Pokaždé, když jsem tu byl, se vše odehrálo tak rychle a já jsem vždy litoval, že jsem z tohoto báječného města nemohl vidět víc,“ poznamenal.

V Česku se naposledy s velkým ohlasem představil v prosinci 2008 v Kongresovém centru Praha. I tehdy měl koncert vánoční atmosféru. Poprvé v Praze zazpíval v roce 1971, a to v roli Alfréda ve Verdiho Traviatě.

Na jevišti se spolu s Carrerasem v sobotu objeví i zpěvák Karel Gott, korejská sopranistka Pak Mi-hje a Kuhnův dětský sbor. Symfonický orchestr Českého rozhlasu bude řídit dirigent David Giménez. „Pochopitelně, že na ten den jsem všechno odřekl a chtěl jsem na jeho koncert jít. O to překvapivější pro mě bylo, když jsem se dozvěděl, že si mám jednu vánoční píseň zazpívat s ním,“ podotknul ke svému účinkování po boku známého tenora nedávno Gott v pořadu Tobogan Českého rozhlasu.

Po pražském vystoupení zamíří Carreras do švýcarského Lugana a poté do Lipska na benefiční koncert pro svou nadaci. Španělský pěvec se věnuje také charitě, zejména ve své Mezinárodní nadaci proti leukemii, sám se totiž z této vážné nemoci, která v 80. letech na čas přerušila jeho kariéru, vyléčil.

Na vánočním turné jej čeká i Milán a Moskva. „Pak poletím domů, to je ten nejlepší program, tam si nejvíc užiji,“ uvedl pěvec.

José Carreras ztvárnil na nejslavnějších operních scénách světa a po boku těch nejlepších operních pěvkyň přes šest desítek rolí. Jeho široký koncertní repertoár zahrnuje přes 600 titulů nejrozmanitějších stylů, od baroka až k hudbě 20. století.

Proslavily ho procítěné interpretace především Verdiho a Pucciniho děl, ale především mnoholeté působení v hvězdném triu Los Tres Tenores (Tři tenoři) spolu s a Lucianem Pavarottim a Plácidem Domingem. Carreras tvrdí, že v podstatě nebyli průkopníky těchto velkých operních koncertů, ačkoli bylo podle něj příjemné, že vyvedli klasickou hudbu mimo operní domy. „Přinášet naši hudbu co nejrůznějšímu publiku, to je naše práce,“ podotknul.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Dominga si mohli v létě poslechnout návštěvníci festivalu v Českém Krumlově, jehož hosty byli i neméně slavní kolegové těchto pěvců - José Cura a Ramón Vargas. V dubnu příštího roku se pak v Praze chystá koncertovat mexický tenorista Rolando Villazón.