Být, či nebýt památkou? Vily Fiala se chce radnice zbavit, aktivisté protestují

Spor o vilu Fiala v Blatné pokračuje (zdroj: ČT24)

O záchranu vily Fiala, která nese jméno významného blatenského architekta, usilovali aktivisté rok a půl. Na chátrající dům v majetku města upozornili ministerstvo kultury. To budovu nakonec prohlásilo za kulturní památku, proti rozhodnutí ale město podalo rozklad. O památkovou ochranu vily nestojí a chce ji prodat.

Karel Fiala se za první republiky mimo jiné podílel na úpravách Pražského hradu. Vila, kterou postavil v Blatné pro svého bratra, shlíží na město z kopce Vinice od roku 1906.

Původně fungovala jako výletní restaurace, podle spolku Navíc, jenž usiluje o obnovu objektu, by takové využití bylo jednou z možností po případné rekonstrukci. „Chodilo se sem na čokoládu, na kávu, v neděli odpoledne tu hrála živá hudba,“ přibližuje někdejší atmosféru předsedkyně spolku Pavla Váňová Černochová. 

Stavba nicméně dlouhé roky už svému účelu neslouží – a chátrá. Městu se ozval zájemce o její odkup. „Bylo napsáno, že by tento žadatel dům zboural a postavil si tady dřevostavbu,“ vysvětluje Pavla Váňová Černochová, proč se spolek této variantě brání. 

Inicioval proto památkovou ochranu více než sto let staré vily, město ale podalo rozklad a dům dál nabízí k prodeji. Fialova vila podle radnice nemá pro město význam. Navzdory tomu, že sami zastupitelé sídlí v budově od stejného architekta. „V současné době je prostě ve stavu, kdy už jsou náklady na záchranu nepřiměřeně vysoké,“ argumentuje starostka Blatné Kateřina Malečková (Rovně).

Jako Kralova vila

Podobný příběh s historickou stavbou „zažívá“ i jiné město v Jihočeském kraji. V případě funkcionalistické Kralovy vily v Prachaticích ministerstvo s rozkladem města souhlasilo a památkovou ochranu z domu opět sejmulo. Dům má ustoupit silničnímu obchvatu.

Jihočeský kraj nicméně v nejbližší době s výstavbou silnice kvůli finanční náročnosti nepočítá. Zatím se tak odkládá i bourání vily. Pro spolek, který se ji snaží zachránit, to znamená příležitost v pokračování snahy o prohlášení vily kulturní památkou.