Adam Novák: Jsem vševýtvarník

Praha – Jméno Adama Nováka je stále nejvíce spojeno nejspíše se seriálem Bylo nás pět, v němž ho režisér Karel Smyczek obsadil do hlavní role Petra Bajzy. Herectví ale už pověsil na hřebík a věnuje se především výtvarnému umění a scénografii, kterou také vystudoval. Do 4. března mohou jeho práce vidět návštěvníci Café galerie Černá labuť. Pod názvem Kavárna Mikrokosmos tu představuje v rámci roku Pražského Quadriennale obrazy novější i vytvořené před několika lety.

Café galerie Černá labuť a Institut umění – Divadelní ústav připravily výstavní cyklus Pod křídly Černé labutě, jenž postupně prezentuje tvorbu osmi výtvarníků, kteří mají něco společného s divadlem. Prvním z nich je Adam Novák, přehlídku svých prací nazval Kavárna mikrokosmos, název je vlastně shrnutím témat, která ho nejvíce zajímají. „Je tu lesní sekce, halucinační sekce a také mé nejnovější obrazy, v nichž akcentuji noční život,“ vysvětlil Novák.

Po mnoha letech v divadle Rokoko loni hraní definitivně zanechal a věnuje se především výtvarnu. Svůj zájem o něj kombinoval i s divadlem, dělal například scénu a kostýmy pro představení Veřejný deník Olina Houbičky, v němž se ujal i hlavní role. „Jsem takový vševýtvarník,“ říká o sobě Novák. „Dělám scénografii, dělal jsem i asistenta architektovi a podobně. Mám i zakázky, teď jsem například maloval nástěnné fresky v jedné restauraci v Otrokovicích.“

Výtvarné experimenty Adama Nováka (zdroj: ČT24)

Jeho obrazy jsou v Café galerii Černá labuť k vidění do 4. března.