Zkrachovala cestovní kancelář RS Tour. Bez dovolené jsou dvě stovky lidí

Události ČT: Zkrachovala cestovní kancelář RS Tour (zdroj: ČT24)

Cestovní kancelář RS Tour vyhlásila úpadek, na dovolenou do Bulharska a Řecka tak neodletělo 200 zákazníků. Všichni klienti, kteří byli v zahraničí, se již vrátili. Informovala o tom v pátek Slavia pojišťovna, u níž je RS Tour pojištěna. Letos jde už o třetí cestovní kancelář, která oznámila úpadek.

RS Tour na sebe vyhlásila úpadek v pátek 10. srpna. „Důvodem problémů, do kterých se naše společnost dostala, jsou neuhrazené faktury od našich odběratelů po splatnosti,“ uvedl na webu jednatel CK Roman Šimek.

Cestovní kancelář ročně pořádala zhruba tisíc zájezdů, patřila spíše mezi menší subjekty na trhu.

Všichni klienti RS Tour dostali informaci minimálně den před plánovaným odjezdem. Snažili jsme se zmírnit stresové situace a poskytnout maximální podporu klientům zkrachovalé cestovní kanceláře.
Karel Waisser
generální ředitel Slavia pojišťovny

V době úpadku bylo několik desítek klientů v zahraničí, převážně v Bulharsku a Řecku. Ti se již do Česka vrátili. Komunikace se zástupci RS Tour je podle pojišťovny korektní a pojišťovna pracuje na co nejrychlejším vypořádání pojistného plnění. 

„Tento případ byl trošku nečekaný, protože cestovní kancelář RS Tour fungovala relativně dlouhou dobu bez problémů, ale každý rok se objeví nějaký podobný případ, kdy jedna nebo dvě cestovní kanceláře vyhlásí úpadek,“ uvedl mluvčí Slavia pojišťovny Jakub Koutek.

Letos už zkrachovala ústecká kancelář Hroch. Podle majitele nebyla schopna dostát svým závazkům vůči klientům i dodavatelům. Do problémů se také dostala firma Brouk Servis, která se 11 let specializovala na zájezdy do Chorvatska, kde měla chatovou základnu v jednom z tamních kempů. Majitel je ale odstranil.

  • Největším krachem cestovní kanceláře za poslední roky byl pád Tomi Tour v červenci 2009. Nechala v zahraničí zhruba 3400 lidí, dalších téměř 15 tisíc klientů mělo koupeno zájezd.