Z vězňů pracuje více než polovina. Uplatnění nacházejí i v call centru

Události ČT: Pracuje stále víc českých vězňů (zdroj: ČT24)

Rekordně nízká nezaměstnanost se projevuje i za mřížemi. Pracuje stále víc českých vězňů, v současnosti je to zhruba 60 procent. Třeba ve věznici Nové Sedlo na Žatecku se k práci dostane víc než dvě stě odsouzených. Většinou vykonávají méně kvalifikované práce, jako je balení zboží, ale pracují také v call centru.

Kvůli práci v call centru, které bylo zřízené přímo v areálu věznice Nové Sedlo, prošli odsouzení speciálním posouzením pedagoga a psychologa. Podle vedoucího zaměstnávání Zdeňka Čady musí být vybraní lidé trpěliví, musí umět hovořit a být vstřícní. Výhodou je fyzická nenáročnost práce, umí ale unavit psychicky.

Pokud jsou odsouzení schopni pracovat, je to pro ně povinné. Pro soukromé společnosti ale mohou práci odmítnout. „Většinou se jedná o málo kvalifikovanou práci, jako například balení zboží nebo rozebírání motorů,“ uvedl ředitel věznice Miroslav Špalek.

Pracující vězeň
Zdroj: ČT24

Vězňům musí zůstat minimálně 18 procent ze mzdy. Zbytek jde na pobyt ve věznici, výživné nebo dluhy, které mají v civilním životě. Některé firmy pak odsouzené motivují k vyšším výkonům i vlastním bonusovým programem, třeba finanční odměnou do kantýny.

„Pokud pracovník dělá pod 50 procent, musíme ho bohužel vyřadit,“ podotkl ředitel firmy, která vězně zaměstnává, Jan Kameník. Věznice ho pak nahradí novým, stejně jako nemocného. Nemocenskou ani dovolenou ale firmy neřeší.

  • Nezaměstnanost v Česku v srpnu klesla podle údajů Úřadu práce na čtyři procenta z červencových 4,1 procenta. Uchazečů o práci bylo 296 826, což je nejnižší počet od června 1998. V Česku je nejnižší nezaměstnanost i v rámci Evropské unie. Ve statistikách Eurostatu, které vycházejí z dat Českého statistického úřadu, vykazuje Česko nezaměstnanost 2,9 procenta, zatímco unijní průměr činí 7,6 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.