Vyšší daně na tabák, alkohol či hazard míří do závěrečného čtení. Vláda doufá v deset miliard

Události: Daňový balíček postoupil do dalšího čtení (zdroj: ČT24)

Vládní daňový balíček, který například zvyšuje zdanění cigaret či tvrdého akoholu, budou poslanci v závěrečném čtení schvalovat v říjnu. Ve středu prošel po pěti hodinách druhým čtením. Pro kabinet je jeho prosazení velmi důležité, protože má vynést deset miliard korun, a pomoci tak dodržet plánovaný čtyřicetimiliardový schodek státniho rozpočtu na příští rok.

Kabinet spěchá na schválení balíčku, který má platit od ledna příštího roku. Návrh totiž ještě musí do konce roku projednat Senát, kde má většinu opozice. Už teď je prakticky jisté, že zákon vrátí zpátky poslancům.

Rozhodovat se tak zřejmě bude ve sněmovně během prosince.  

Daň alkohol
Zdroj: ČT24
Daň cigarety
Zdroj: ČT24

V pražském baru Back Doors zatím přesně neví, jak by se zvýšení spotřební daně v jejich cenách projevilo. Odhadují ale, že by mělo jít o několik korun na jednu skleničku tvrdého alkoholu. 

Že by kvůli tomu lidé chodili pít méně, si nemyslí. „Zdražuje se všechno a u toho alkoholu si myslim, že se najdou lidi, kteří pořád půjdou za dobrým panákem,“ řekl vedoucí baru Jakub Novák.  

Schillerová chce získat díky vyšší spotřební dani z lihu do rozpočtu přes miliardu ročně. Argumentuje například tím, že stát tuto daň nezvyšoval téměř deset let. Zmiňuje také snahu kabinetu zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí. 

Daňový balíček obsahuje i zvýšení spotřební daně z krabičky cigaret o víc než pět korun. Výrobci však varují, že nakonec můžou od ledna zdražit cigarety víc než dvojnásobně.

Kromě toho návrh počítá i s vyššími daněmi z hazardu nebo se zdaněním plynu, který používají pro vytápění domovní kotelny. Právě zdanění plynu ale zřejme z balíčku nakonec vypadne. Kromě opozice jsou proti němu i komunisté, kteří vládu tolerují. Samotná vládní koalice na jeho prosazení nemá dost hlasů.

Vláda chce balíček protlačit tak, aby jej poslanci schválili ve třetím čtení v říjnu. Opoziční Senát ho ale do sněmovny velmi pravděpodobně vrátí. Poslanci by se tak k jeho případnému přehlasování mohli dostat v prosinci.

Daně a státní rozpočet
Zdroj: ČT24